Εσύ γιατί δεν έγινες ακόμη μάνα; 10 παπάδες και ο Άδωνις εξηγούν

Γιατί αν σε ένα συνέδριο γονιμότητας δεν μιλήσουν ιεράρχες και πολιτικοί που φιλοδοξούν να γίνουν Τραμπ, ποιος θα μιλήσει, καμία γυναίκα;

Από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, ήξερες ότι σε είχαμε για ένα σκοπό: Να γίνεις μάνα. Ήξερες ότι έχεις ημερομηνία λήξης και ότι δεν έχεις καμία αξία για εμάς παρά μόνο ως μηχανή αναπαραγωγής.

Εσύ λοιπόν, πότε θα γίνεις μάνα; Γιατί δεν έγινες ακόμη μάνα; Τι πάει να πει θα ήθελες να γίνεις μάνα για αγάπη και όχι για καθήκον; Καθήκον είναι. Να γεννήσεις ψηφοφόρους, εργαζόμενους, ποίμνιο. Πρόβατα και σκλάβους. Προς δική μας εξυπηρέτηση.

Τι πάει να πει, θέλεις να βρεις έναν καλό σύντροφο για να κάνεις οικογένεια; Βρες εκεί έναν άντρα να σε κουκουλωθεί – διότι όταν λέμε να γίνεις μάνα, εννοούμε αυστηρά και μόνο στο πλαίσιο της πυρηνικής οικογένειας- που έχεις και απαιτήσεις.

Τι πάει να πει, δουλεύεις σε δυο δουλειές μόνο και μόνο για να ζήσεις; Τι πάει να πει δεν φτάνουν τα μισθά και των δύο για να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα τριών ατόμων και να πληρώσετε λογαριασμούς; Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας δηλαδή που αράδιαζαν παιδιά μέσα στη φτώχεια; Γιατί δεν θες κι εσύ να ζήσεις έτσι; Σίγουρα είσαι κακομαθημένη.

Τι πάει να πει όταν έψαχνες δουλειά, σε ρώτησαν εάν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος; Τι πάει να πει σε απείλησαν να μην “γκαστρωθείς” και “σε πληρώνει τσάμπα η επιχείρηση;” Ας έβρισκες έναν άντρα να φέρνει εκείνος τα λεφτά και εσύ να κάθεσαι σπίτι να μεγαλώνεις παιδιά, αυτός είναι ο ρόλος σου. Τι πάει να πει ότι και να ήθελες να εκχωρήσεις απολύτως την αυτονομία σου, δε βγαίνει με ένα μισθό- συχνά ούτε και με δύο;

Και όταν γίνεις μάνα, μη νομίζεις ότι θα σε βοηθήσει κανείς. Μη νομίζεις ότι θα έχεις παιδικούς σταθμούς που θα καλύπτουν όλη την εργασιακή σου ημέρα και υποστήριξη από το κράτος, νόμους που θα σε προστατέψουν ή που θα στηρίξουν την εργασία σου. Αυτά κοστίζουν χρυσή μου, έχουμε και παπάδες να πληρώσουμε από τους φόρους σου. Αντε θα σου κάνουμε το χατήρι να δουλεύεις δεκάωρα Δευτέρα- Πέμπτη και να δεις τα παιδιά σου την Παρασκευή. Τι θα τα κάνεις τις υπόλοιπες ημέρες; Που να ξέρουμε εμείς. Δικό σου πρόβλημα.

Εσύ θα ξυπνάς στις έξι, θα πλένεις, θα καθαρίζεις, θα μαγειρεύεις, θα νταντεύεις. Ο άντρας σου θα αλλάξει καμία πάνα και θα του λέμε μπράβο. Θα κρατάει τα παιδιά και θα λέμε ότι κάνει baby sitting, λες και δεν είναι αυτή η δουλειά του πατέρα. Ίσως βέβαια να είσαι τυχερή, οι νέοι άντρες όλο και πιο συχνά έχουν καλύτερα μυαλά. Αλλά σε εσένα θα πέφτει το βάρος. Γιατί αυτό θα είναι η μητρότητα για σένα: Βάρος.

Μάνα σημαίνει καθήκον και θυσία. Θα σε εξιδανικεύσουμε μέχρι να χάσεις παντελώς κάθε ανθρώπινη σου υπόσταση. Όχι πως ήσουν και ποτέ άνθρωπος στα μάτια μας. Ήσουν γυναίκα και το μόνο νόημα ύπαρξης για σένα είναι να γίνεις μάνα. Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη; Πως τολμάς; Επίσης δεν ήταν ποτέ αυτό το θέμα μας. Θα σηκώνεις το σταυρό του μαρτυρίου της μάνας με μαζοχισμό και θα λες στα παιδιά σου τις ατάκες που μισούσες να ακούς από τους γονείς σου.

Α, μην ξεχάσω, θα σε κρίνουμε γιατί από τότε που έγινες μάνα, δεν έχεις πια κοιλιακούς φέτες. Είμαστε και μοντέρνοι, αμέ και θα σου επιτρέψουμε να πρέπει να είσαι τέλεια στα πάντα ταυτόχρονα: Μητρότητα, νοικοκυριό, δουλειά, θηλυκότητα. Και όταν θα έχεις νεύρα και νευρώσεις, πάλι εσύ θα φταις.

Τι εννοείς δε σου μοιάζουν όλα αυτά και πολύ ελκυστικά; Είσαι κενή, ματαιόδοξη, εγωίστρια, καριερίστα, φεμινίστρια. Θα μείνεις μόνη. Αν δεν κάνεις παιδιά θα το μετανιώσεις. Όχι, δεν εξετάζουμε τι θα γίνει εάν κάνεις παιδιά και το μετανιώσεις. Πως θα τολμήσεις να το μετανιώσεις; Είναι καθήκον σου.

Και εάν όντως δεν κάνεις παιδιά και το μετανιώσεις, θα στο χτυπάμε, θα σου λέμε ότι εσύ έφταιγες και πως η ζωή σου δεν έχει πια κανένα νόημα. Δεν μας ενδιαφέρει να τεκνοθετήσεις. Θέλουμε να λύσουμε το δημογραφικό, αλλά όχι με τη συμβολή της μετανάστευσης, θέλουμε καθαρό ελληνικό ντιενέι, ασχέτως που στις χιλιετίες που πέρασαν, Πελασγοί ανακατεύτηκαν με Δωριείς, και μετά με Ρωμαίους, Σλάβους, Αλβανούς, Φράγκους. Α και εννοείται το δημογραφικό είναι ευθύνη της γυναίκας να το λύσει, λες και μένει έγκυος με τον κρίνο- oh wait…

Ορίστε, με τις φεμινιστικές βλακείες σου, αναγκαστήκαμε και ακυρώσαμε το Συνέδριο για τη Γονιμότητα. Και τώρα, εάν δεν σε ενημερώσουν 10 παπάδες και ο Άδωνις Γεωργιάδης, πως θα ξέρεις ότι έφταιγες και ότι απέτυχες, που δεν έγινες ακόμη μάνα;

Πως θα ξέρεις ποια είναι η θέση σου;

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Πάνω από 1 εκατ. ευρώ για την επέκταση κλινικής του ΠΑΓΝΗ
Επόμενο άρθροΈκλεψαν τα ψιλά από μηχάνημα με κέρματα σε μαγαζί της Κρήτης

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαβάζοντας το κείμενο μου δημιουργείται η εικόνα ότι όλες οι γυναίκες που έχουν παιδιά είναι βαθιά δυστυχισμένες. Ε όχι κυρία μου δεν το δέχομαι. Οι πολλές χιλιάδες γυναίκες που έχουν οικογένεια στην Ελλάδα δεν είναι δυστυχισμένες όπως περιγράφετε. Φτάνει πια αυτή η μιζέρια. Μην κάνετε παιδιά μην παντρεύεστε , αλλά μην κρίνετε και μην χαρακτηρίζετε τις ζωές των γυναικών που το κάνουν.

  2. Για να γίνει μαμά η καθεμία χρειάζεται δουλειά καριέρα λεφτά κορόιδο να πληρώνει διατροφή για πάντα μόλις χωρίσει διορισμό σύνταξη κοιλιακούς φέτες νταντά καθαρίστριες μαγειρισα και παντοτινή ευγνωμοσύνη. Αλλά δεν είναι κακομαθημένη. Και να μπορεί να κάνει παιδιά στα 60 μη χάσει και τα καλά της χρόνια… Μια χαρά ήταν το σπιτάκι αλλά η αλήθεια πονάει.

  3. TΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΤΑΠΩΚΡΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΟΥ ΛΕΝΕ . ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΕΙΤΕ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΕΙΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ , ΔΕΗ , ΝΕΡΟ ΟΧΙ ΓΑΙ ΠΑΝΕΣ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΙΑΤΡΟΥΣ . ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗΤΕΡΕΣ . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΕΣ . ΟΜΩΣ ΤΠ ΔΩΡΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑΤΑ :
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ Ή ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Α Ξ Ι Ο Π Ρ Ε Π Ω Σ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ; Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ , ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ; ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΝΕΙ , ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΟΥΣΙΕΣ , ΘΑ ΚΤΥΠΑΕΙ , ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ ΘΑ…….. ΤΟΣΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΙΑ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ . ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΙΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝΣ ΤΕΤΟΙΟ ΤΥΠΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΝΑ . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ . ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ . ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΩΡΟ. ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ . ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΝΑ , ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΓΓΟΝΑΚΙΑ , ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΝΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΚΟΡΗ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝΕΥΘΥΝΑ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ – ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟΣ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΙΔΙΟΩΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ : ΠΟΥ
    ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΥΠΑΝΔΡΗ ΜΗΤΕΡΑ . ΕΤΣΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ . ΕΤΣΙ ΚΥΡΙΕ ΑΔΩΝΗ ;;;;;

  4. Συμφωνω απολυτα φιλε μου . Αν και μαλλον το εγραψες σε κινητο γιατι φαινονται τα επαναλαμβανομενα γραμματα , η ουσια ειναι απολυτα σωστη. Τα δικα μας τα παιδια , τις δικες μας τις κορες πρεπει πρωτα να προστατεψουμε και μετα να τις σπρωξουμε να γινουν μανες με τον καθε τυχοντα . Και η σκεψη σου για τις δομες μια χαρα ειναι . Α; πληρωνει η καθε κυβερνηση και στον ιδιοτικο τομεα τους μισθουν των ανυπανδρων μητερων ή εστω ας δινει τα επιδοματα που δινουν σε Γαλια , Σουηδια κ.λ.π. χώρες και θα δεις εσυ για ποτε τελειωνει το θεμα της υπογεννητικοτητας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ