Εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης: Παιδιά έξω – Δωμάτια κενά – Λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα στέγασης ζητούν οι φοιτητές

εστίες-πολυτεχνείου-κρήτης-παιδιά-έξ-1543358

Άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μέχρι σήμερα, στις εστίες του εκπαιδευτικού ιδρύματος υπάρχουν 286 δωμάτια, από τα οποία κάποια παραμένουν κενά για να καλυφθούν αργότερα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που υπάρχουν κι άλλα δωμάτια στις παλιές εστίες, τα οποία όμως έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα και μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί κάποια παρέμβαση.

Το θέμα επανέφερε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χρύσα Τσιλιγιάννη, με αφορμή την σημερινή κατάληψη που πραγματοποίησαν φοιτητές στην Πρυτανεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για τις εξώσεις (Δείτε εδώ).

«Οι φοιτητές που έρχονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έρχονται για να σπουδάσουν και όχι για να εργαστούν. Δεν έχουν καμία διάθεση να αφιερώνουν χρόνο για να καλύψουν τις ανάγκες που το κράτος δεν μπορεί να τους καλύψει και σε κάθε περίπτωση, θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους να βγουν επιστήμονες να δουλέψουν, να κερδίσουν το ψωμί τους. Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έρχεται εδώ πέρα για να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, να χρειάζεται να εργάζεται να αφήνει μαθήματα, να στέλνει λεφτά στους γονείς του. Στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχουν 286 θέσεις, χωρίς ωστόσο να είναι όλες καλυμμένες. Περιμένουμε να βγουν τα αποτελέσματα των αιτήσεων. Θα μείνει ένας αριθμός κενός για τις ειδικές κατηγορίες όπως μετεγγραφές, όπως αθλητές», δήλωσε η Χρύσα Τσιλιγιάννη.

Παιδιά έξω – Δωμάτια κενά 

Την ώρα που πολλοί φοιτητές για διάφορους λόγους, είτε οικονομικούς είτε ακαδημαϊκούς, μένουν εκτός εστίας, δωμάτια ακατάλληλα στις παλιές εγκαταστάσεις, παραμένουν κλειστά και χωρίς καμία παρέμβαση. Η ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις και στα δωμάτια των παλιών εστιών που είναι σε κακή κατάσταση κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να λυθεί ένα μέρος του προβλήματος: «Στις παλιές εστίες τα δωμάτια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αρκετά έχουν βγει και εκτός λειτουργίας, τα έχουν κλειδώσει, τα έχουν βρει ακατάλληλα, δεν μπορεί να μείνει άνθρωπος. Την ίδια στιγμή έχουμε δωμάτιο, το οποίο έχει τοποθετηθεί το γραφείο της φύλακα του Πολυτεχνείου, οπότε με αυτή τη λογική στερεί ένα δωμάτιο. Έχουμε δωμάτια δίχωρα με σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, τα οποία δεν τα δίνουν στους φοιτητές, τα κρατούν για λόγους του Πολυτεχνείου, όπως για παράδειγμα να έρθει κάποιος σύνεδρος να μείνει πέντε μέρες και το παιδί να χάσει το δωμάτιο για ένα χρόνο ενώ μπορούν να βρεθούν πολλές λύσεις για να μείνει ένας σύνεδρος».

«Με τόσα λεφτά που δίνονται θα είχαμε χτίσει ανάκτορα, όχι εστίες»

Τέλος, η φοιτήτρια επισήμανε πως το κράτος θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι δίνονται πόσα εκατομμύρια, από τα οποία δεν καλύπτονται οι ανάγκες του λαού. Δίνονται 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων. Με αυτά τα λεφτά, θα μπορούσαμε να είχαμε χτίσει ανάκτορα, όχι εστίες, σε όλη την Ελλάδα».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook