Εστίαση: Όταν η υγειονομική διαχείριση οδηγεί σε πολυτραυματίες

εστίαση-όταν-η-υγειονομική-διαχείρισ-1279925

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.

Μετά και τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης είναι σαφές ότι η εστίαση είναι η παράπλευρη απώλεια, ο πολυτραυματίας από την υγειονομική διαχείριση της Κυβέρνησης. Και είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως σε μία δύσκολη, αλλά όχι πρωτόγνωρη, ως προς τους σκληρούς δείκτες, φάση της πανδημίας, επιμένει στις διχαστικές λογικές και στην υποκατάσταση της πολιτικής υγείας από μία τιμωρητική πολιτική καταστολής, ελέγχου και ποινών κυρίως στον χώρο της εστίασης.

Την ίδια ώρα δε λέει κουβέντα για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικό προγράμματος, δεν αναζητά ευθύνες και λάθη για την μέχρι σήμερα πορεία του, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της αγωγής υγείας, της επιστράτευσης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων ιδιωτικού τομέα, ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημίων και κοινωνίας των πολιτών και φυσικά της ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Και φυσικά ούτε λόγος για κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για ένα ζήτημα ύψιστης υγειονομικής και οικονομικής σημασίας.

Πρέπει να θυμηθούμε την ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία από τα μέτρα της πανδημίας του προηγούμενου χειμώνα όταν με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020, με τον μέσο όρο πτώσης του κύκλου εργασιών τους να αντιστοιχεί σε 51,7%.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου, μειώνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης Έτσι η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον de facto στον κύκλο του lockdown.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.

Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτών αλλά και τους εργαζόμενων του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως είναι παράλληλα αναγκαίο η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, με πρόνοιες για την εισοδηματική κάλυψη των εργαζομένων

Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα.

Η χειρότερη εξέλιξη για μία υγειονομική κρίση είναι όταν μετατρέπεται σε οικονομική και κοινωνική ταυτόχρονα!

Γράφει ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Επιχειρηματίας στην εστίαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook