Εστίαση: Ο Χατζηδάκης καταργεί το 5ήμερο – Θύελλα αντιδράσεων

εστίαση-ο-χατζηδάκης-καταργεί-το-5ήμερ-907293
Φωτογραφία αρχείου

Πολιτική θύελλα αντιδράσεων και σάλο στον κλάδο της εστίασης προκαλεί το γεγονός ότι, με αιφνιδιαστική εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού και καταργεί το πενθήμερο, ανοίγοντας την κερκόπορτα για εξαήμερη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή για λόγους υπερεργασίας.

Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου καλούν τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».

Και σημειώνουν ότι στο πλαίσιο του «αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το Υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το Υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού».

Επισημαίνουν δε ότι έτσι το υπουργείο Εργασίας «ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς αμοιβή».

«Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», καταλήγουν.

Μύδροι και από το ΠΑΣΟΚ

Στην τριετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης το υπουργείο Εργασίας, δια εγκυκλίου, ορίζει ότι με ατομική σύμβαση και πριν την πρόσληψη ο υπάλληλος στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα εργάζεται 6ήμερο. Χωρίς προσαύξηση αποδοχών, χωρίς 48ωρο ξεκούρασης.

Ιδού τα αποτελέσματα του εργασιακού μεσαίωνα που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ (ν.4808/21) και προβλέπει την κατάργηση του πενθημέρου, την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε part time, ενώ καθιερώνει και την 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς καταβολή υπερωριών.

Το υπουργείο Εργασίας ενώ κύρωσε, ως όφειλε, και επέκτεινε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον Τουρισμό-Επισιτισμό, ακολούθως με εγκύκλιο του ενημερώνει ότι πριν την ανάληψη της εργασίας »δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του…» επιμερισμό της εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας »σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους…». Δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να… παραιτηθεί του δικαιώματος για 48ωρη ανάπαυση!

Τι λέει όμως επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας: μπορεί ο εργοδότης να θέσει σαν όρο στον άνεργο να παραιτηθεί του πενθημέρου προκειμένου να προσληφθεί! Σε αυτό το περιβάλλον, μην απορούν οι επιχειρήσεις γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους!

Μετά μην αγωνιά η ΝΔ για την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντεργατική πολιτική της. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί την απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου, ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ.

ΓΣΕΕ: Να ανακληθεί η παράνομη εγκύκλιος

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ ζητά άμεσα την απόσυρση της εγκυκλίου και τονίζει ότι «απώτερος σκοπός αυτής της »Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ (»Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»)».

Και μεταξύ άλλων υπενθυμίζει «προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί »χάρη»’ κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα)».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Με αιφνιδιαστική «Εγκύκλιο» του, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (7/7/2022) το απόγευμα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επικαλούμενο δήθεν «ερωτήματα» για την εθνική κλαδική ΣΣΕ 2021-2023 για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας, δίνει τέσσερις σελίδες κατευθύνσεις προς τους εργοδότες και τις (εκτός αρμοδιότητας Υπουργείου πια) Επιθεωρήσεις Εργασίας για την εφαρμογή της. Απώτερος σκοπός αυτής της «Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).

Προξενεί εντύπωση ότι μόλις την 29η Ιουνίου 2022, ύστερα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄3354) η απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου της εθνικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας.

Υπενθυμίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί «χάρη» κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα).

Εάν το Υπουργείο Εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με τέτοια πληθώρα ερωτημάτων, όφειλε να καλέσει τα συμβαλλόμενα μέρη, και να τα ενημερώσει με όρους διαφάνειας για την κατάσταση και να καλέσει στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας να ρυθμίσουν τα ίδια τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει. Και όχι να δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί το σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της «Εγκυκλίου» αυτής, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

ΠΟΕΕΤ: Λίγες ώρες κράτησε το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο (ΠΟΕΕΤ), κατακεραυνώνοντας τόσο την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όσο και τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού στη Βουλή περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ:

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ» ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ…

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εχθές αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την ΚΣΣΕ του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.

Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές.

Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!

Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον… άκουσον) στο εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.

Όπως είπαμε φέτος ΟΧΙ στην δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε ΟΧΙ στον βιασμό της σύμβασης μας.

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ & ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ

ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

One thought on “Εστίαση: Ο Χατζηδάκης καταργεί το 5ήμερο – Θύελλα αντιδράσεων

  1. Μην ακούσω κιχ! Προεκλογικά μιλούσαν ανοιχτά για κατάργηση εργασιακών κεκτημένων. Κι’ αντί να πάνε στο 2%, ο χαμηλόμισθος τους ψήφισε επειδή κατάπιε αμάσητη την προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης.
    Όσο για τον Χατζηδάκη, φαίνεται θέλει κι άλλες, δεν χόρτασε!

    Υ.Γ: δεν πειράζει βρε κουτά. Παραιτηθείτε από την εστίαση και γίνετε παπάδες. Τους μονιμοποιεί ήδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook