Νέοι μισθοί στην Εστίαση: Έως 1.017 ευρώ, υπερωρίες και επιδόματα για 400.000 εργαζόμενους

νέοι-μισθοί-στην-εστίαση-έως-1-017-ευρώ-υπε-1277625

Mισθούς έως 1.017 ευρώ προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση της εστίασης, η μεγαλύτερη σύμβαση της χώρας, που καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους.

Ειδικότερα η νέα σύμβαση που υπεγράφη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό και τους εργοδοτικούς φορείς της εστίασης, προβλέπει αυξήσεις 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2014.

Ο χαμηλότερος μισθός ανέρχεται στα 815 ευρώ μεικτά, ο υψηλότερος (του αρχιμάγειρα) στα 1.017 ευρώ, ενώ προστέθηκε και μια επιπλέον κλίμακα του υπαλλήλου γενικών καθηκόντων, ο οποίος θα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

8ωρο και 6ήμερη εργασία

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ημερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την 6η ημέρα, θα υπάρχει έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Οι νέοι μισθοί:

Τι αναφέρει η ΠΟΕΕΤ

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «στην νέα σύμβαση προβλέπεται διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Επίσης προβλέπεται διατήρηση όλων των επιδομάτων, διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς, αύξηση στον βασικό μισθό και πρόγραμμα σίτισης. Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.

Ολόκληρη η κλαδική συλλογική σύμβαση:

imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook