Ερυθρός Σταυρός στα Χανιά: Εδώ κι έναν αιώνα βοηθάει πάντα, όπου του ζητηθεί

ερυθρός-σταυρός-στα-χανιά-εδώ-κι-έναν-α-1218608

Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού η 8η Μαΐου και με αυτή την αφορμή, στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, το πρωί του Σαββάτου μίλησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Χανίων, Νίκος Γιαννακάκης. Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του τμήματος, το οποίο έχει συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας:

«Σήμερα 8 Μαΐου είναι η μέρα της γέννησης του Ερρίκου Ντυνάν, που ήταν ο ιδρυτής του Ερθυρού Σταυρού και είχε την ιδέα της οργανωμένης προσφοράς στον συνάνθρωπο χωρίς ανταλλάγματα. Το Περιφερειακό Τμήμα Χανίων έχει ξεκινήσει το 1921, έχουμε συμπληρώσει 100 χρόνια ύπαρξης. Εμφανίστηκε επί Κωνσταντίνου Φούμη, ο οποίος δημιούργησε το τμήμα υπό τη σκέπη του Ερυθρού Σταυρού και προσπαθούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους. Τότε υπήρχε ο Μικρασιατικός πόλεμος, υπήρχαν διάφορες ασθένειες. Και με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, με εθελοντές γιατρούς, με διανομή φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης, το τμήμα προσέφερε βοήθεια. Και σήμερα ουσιαστικά κάνουμε το ίδιο.»

Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στη σύνθεση του τμήματος και στην επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία του:

«Το τμήμα αποτελείται από τρία σώματα, η νοσηλευτική, η πρόνοια και οι Σαμαρείτες. Η νοσηλευτική έχει περίπου 80 άτομα εθελοντές, η πρόνοια 75 και οι Σαμαρείτες περίπου 130. Αυτοί είναι οι ενεργοί και ο αριθμός τους έχει μειωθεί λόγω πανδημίας. Και η πανδημία έχει αλλάξει πολλά πράγματα και για μας. Υπάρχουν βιοποριστικά θέματα, θέματα υγείας. Προσπαθούμε πάντως και με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του προέδρου, Αντώνη Αυγερινού, με τη στήριξη επιχειρήσεων να μαζεύουμε τρόφιμα και να μοιράζουμε σε ευάλωτες ομάδες, διακριτικά. Κανονικά τέτοια μέρα θα έπρεπε να κάναμε δράσεις με πρώτες βοήθειες, ομιλίες, αλλά δεν μπορούμε.»

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα όπου χρειαστει, επισήμανε ο κ. Γιαννακάκης:

«Ανταποκρινόμαστε πάντα σε κάθε αίτημα των Αρχών σε περιπτώσεις καταστροφών και οποιωνδήποτε άλλων αναγκών. Είμαστε στο Νοσοκομείο, βοηθάμε και στους εμβολιασμούς, είμαστε στην ΤΟΜΥ, στο Κέντρο Υγείας. Προστατεύουμε τους εθελοντές μας με rapid test και είμαστε διαθέσιμοι πάντα όπου ζητηθεί.»

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να προσφέρει, μπορεί να απευθυνθεί στο τμήμα των Χανίων και θα περάσει από την κατάλληλη εκπαίδευση. Εθελοντές χρειάζονται πάντα, ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος:

«Όποιος θέλει να συμβάλει, μπορεί να συμμετάσχει στην εκπαίδευση του εθελοντή. Γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ελληνικού αλλά και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, με εμπειρία πολλών ετών. Έχουμε πέντε εκπαιδευτές, ο παλαιότερος είναι 18 χρόνια εκπαιδευτής, ο νεότερος ανέλαβε πριν  από έξι μήνες.Η εκπαίδευση διαρκεί από 15 μήνες για τους Σαμαρείτες, 4 μήνες για τη νοσηλευτική και 2 μήνες για την πρόνοια. Τα μαθήματα γίνονται συνήθως Δευτέρα – Τετάρτη από τις 8 ως τις 10.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook