Ερντογάν: Οι λιποθυμίες, η εγχείρηση και οι φήμες για την υγεία του

ερντογάν-οι-λιποθυμίες-η-εγχείρηση-κα-1679734

Με τη φράση «είναι σοβαρό, αλλά κατά τα φαινόμενα, δεν είναι μοιραίο», γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος σχολίαζε ένα βράδυ του 2011 στην Αθήνα την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν.

Η  λιποθυμία του Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του (δείτε ΕΔΩ) απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει όχι τις φήμες που ακούγονται κατά καιρούς, αλλά το γεγονός ότι η υγεία του Τούρκου προέδρου είναι τουλάχιστον μάλλον εύθραυστη.

Το ιατρικό ιστορικό

Στις 17 Οκτωβρίου του 2006, ο Ερντογάν πήγαινε στην Βουλή, αλλά υπέστη ένα επεισόδιο, μία κρίση, όπως γράφτηκε τότε, και τον πήγανε στο πιο κοντινό νοσοκομείο, στο Güven. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι είχε πέσει η αρτηριακή του πίεση, εξαιτίας της νηστείας για το Ραμαζάνι. Όπως το Nordic Monitor έγραψε ότι στο νοσοκομείο του έκαναν αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Η δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν η πρώτη που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέστη κρίση κρίση επιληψίας. Αργότερα, η γιατρός ανέφερε ότι τα σχετικά έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Και λίγο μετά η ηλικίας 42 ετών, γιατρός πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι ο Ερντογάν πάσχει από ένα πολύ βαρύ και θανατηφόρο αυτοάνοσο νόσημα. Έλεγαν όμως ακόμα ότι ο Τούρκος ηγέτης δέχεται πλήρη και την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, αλλά μυστικά. Λεγόταν τότε στο «παλάτι» του λειτουργεί μία υπερσύγχρονη πολυκλινική, με κορυφαίους γιατρούς που τον φροντίζουν καθημερινά. Αλλιώς θα είχε πεθάνει.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση το 2011

Τα προβλήματα υγείας του Τούρκου προέδρου ξεκίνησαν να είναι πιο έντονα το 2011. Ο Ερντογάν ήταν τότε 57 ετών, αλλά έμεινε κλινήρης δύο εβδομάδες, αναβάλλοντας δύο υπουργικά συμβούλια. Τότε, με μια λιτή ανακοίνωση το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας (ήταν ακόμα τότε πρωθυπουργός ο Ερντογάν – αργότερα άλλαξε το Σύνταγμα και το πολίτευμα για να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας) έκανε γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν υπεβλήθη σε εγχείρηση στη κάτω γαστρική χωρά με λαπαροσκοπική μέθοδο, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Για την εγχείρηση αυτή είχε κάνει το σχόλιο στην Αθήνα, ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Εκείνη την εποχή πάντως η φημολογία είχε πάρει διαστάσεις, καθώς αναβλήθηκε μία επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ. Η Wall Street Journal σε άρθρο της την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011 έγραφε για την ασθένεια του Ερντογάν: «Η κατάστασή του είναι καλή και ο πρωθυπουργός θα επανέλθει στα καθήκοντά του μετά από μία περίοδο ανάπαυσης που θα καθοριστεί από τους γιατρούς».

Η τουρκική Zaman, η οποία πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν, έγραψε αργότερα πως τα προβλήματα υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού φαίνονται να «φθίνουν», μετά την πρόσφατη εγχείρηση. Ο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Επισκέφτηκε τον Ερντογάν και είχε μαζί του συνάντηση δύο ωρών. Έγραφαν τότε οι εφημερίδες ότι ο Μπάιντεν είχε δει τον Τούρκο πρωθυπουργό περισσότερο από ό,τι τον έχουν δει οι ίδιοι οι Τούρκοι δημόσια από τις 26 Νοεμβρίου οπότε και υποβλήθηκε σε εκείνη την λαπαροσκοπική επέμβαση. «Σε έμενα έδειχνε καλά, η αντοχή του ήταν εμφανής», δήλωσε τότε ο Μπάιντεν, στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη στις ΗΠΑ. «Έλαβα την ξεκάθαρη εντύπωση ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο φθίνει και το έχουν αντιμετωπίσει».

Τo WikiLeaks

Το 2012, το WikiLeaks δημοσίευσε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αμερικανικού ιδρύματος γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor, στο οποίο αναφερόταν πως ο Ερντογάν έχει καρκίνο τελικού σταδίου και του μένουν μόνο δύο χρόνια ζωής. Αξιωματούχοι στην Άγκυρα είχαν διαψεύσει άμεσα τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι η υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ καλή.

Το 2017, είχε πάει στην Ουκρανία. Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο μιλούσε στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν πάσχιζε να κρατηθεί όρθιος και να μην αποκοιμηθεί. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνονταν οι προσπάθειες που έκανε ο Ερντογάν καθ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης να διατηρηθεί νηφάλιος και ξύπνιος. Οι αντιδράσεις του ήταν φανερό οφείλονταν σε ισχυρά φάρμακα που του προκαλούσαν υπνηλία.

Η νέα λιποθυμία

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 2017 ο Ερντογάν λιποθύμησε εκ νέου κατά τη διάρκεια του προσευχής του μπαϊραμιού στο τζαμί Μιμάρ Σινάν με αποτέλεσμα να παρέμβουν αμέσως να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε από το τζαμί περπατώντας και δήλωσε πως είχε πέσει η πίεσή του λόγω χαμηλού ζαχάρου και πως συνήλθε γρήγορα. Και τότε όμως είχαμε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού του τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,  όσο και με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Ιγκόρ Ντόντον. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), τότε, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πήγε στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, αλλά επέστρεψε στο σπίτι του στο Κισικλί, όπως μετάδωσε το CNN Turk.

Το 2021 Κυκλοφόρησαν τότε και δύο βίντεο με τον εμφανώς αποδυναμωμένο Ερντογάν. Τότε Οι φήμες για την πορεία της υγείας του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν έκαναν τον γύρο του κόσμου και το επικοινωνιακό του επιτελείο έχει αναλάβει να τις «καταρρίψει» με άλλα βίντεο που έδειχναν το έργο του Τούρκου προέδρου.

Και το καλοκαίρι ακολούθησε και νέο βίντεο με έναν Ερντογάν αγνώριστο:

Ένα χρόνο μετά, πέρσι τον Ιούλιο, Η αναβολή ομιλίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή το μεσημέρι στην Προύσα, αναθέρμανε τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του. Η τουρκική προεδρία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να αιτιολογήσει την αναβολή της ομιλίας. Στα social media ωστόσο φούντωσαν τότε οι ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ο Ερντογάν είχε υποστεί και πάρεση στο αριστερό μέρος του προσώπου του.

Από χθες ακόμα ένα όργιο φημών, «διαρρέει» την Τουρκία, μετά την αδιαθεσία του Ερντογάν σε απευθείας μετάδοση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 τα τελευταία, τουλάχιστον 10 χρόνια ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα με εγχειρίσεις, ενώ κάποιες μέρες εξαφανίζεται τελείως χωρίς να κάνει την παραμικρή δημόσια εμφάνιση ή δήλωση. Έτσι οι διάφορες φήμες γύρω από την ασθένεια που μπορεί να τον έχει προσβάλλει συνεχίζονται, ενώ εσχάτως υπάρχει φήμη και για άλλη σοβαρή ασθένεια.

Καθώς η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, είναι φανερό ότι η φημολογία θα φουντώσει κι άλλο, ενώ μένει να φανεί πώς θα αντιμετωπίσουν την χθεσινή λιποθυμία οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook