Ερντογάν: Η Τουρκία αγοράζει και τέταρτο γεωτρύπανο – «Γεωτρήσεις και πέρα απ’ τα σύνορά μας»

ερντογάν-η-τουρκία-αγοράζει-και-τέταρ-1301970

Την απόκτηση ενός ακόμη γεωτρύπανου από την Τουρκία, του τέταρτου κατά σειρά, που θα χρησιμοποιηθεί και σε γεωτρήσεις ακόμη και πέρα από τα σύνορα της χώρας, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα ο Ερντογάν καυχήθηκε ότι σε αντίθεση με τα άλλα γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία (το Fatih, το Υavuz και το Κanuni), «το πλοίο αυτό είναι έβδομης γενιάς, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Πέντε τέτοια υπάρχουν στον κόσμο κι εμείς έχουμε ένα απ’ αυτά». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι με το στόλο γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία «έφθασε πλέον στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες και πέραν των συνόρων της», πυροδοτώντας ανησυχίες για νέες εστίες κρίσης στα νερά της Μεσογείου.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι το νέο γεωτρύπανο, που είχε βάλει εδώ και καιρό στο στόχο της η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤPAO μπορεί να διεξάγει έρευνες σε μέγιστο βάθος 3.665 μέτρων.

Την είδηση της απόκτησης του νέου γεωτρύπανου επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σημειώνοντας ότι το πλοίο έχει μήκος 238 μ., πλάτος 42 μ. και εκτόπισμα 68.000 τόνων, είναι εφοδιασμένο με πύργο ύψους 104 μ. και το πλήρωμά του μπορεί να φθάνει τα 200 άτομα. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι το νέο γεωτρύπανο είναι το “Cobalt Explorer”, που ναυπηγείται από τη νοτιοκορεατική Daewoo κι ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εντοπίστηκαν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook