Ερντογάν: Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η Αγία Σοφία, ο λαός αποφασίζει

ερντογάν-εσωτερικό-ζήτημα-της-τουρκί-1015989

«Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στο περιοδικό Kriter.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε:

«Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα προβλέπει δίκαιη μοιρασιά».

«Λέω ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εντάσεις στη Μεσόγειο, που είναι ιστορικά το λίκνο διαφορετικών πολιτισμών» σημείωσε επίσης.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις, σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ερντογάν είπε:

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας».

«Θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου»

Στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους από τις 24 Ιουλίου.

«Θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε πως η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους».

«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας», συνέχισε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου».

Πηγή:cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook