Εργατική Πρωτομαγιά: Σε συγκέντρωση καλούν σύλλογοι και σωματεία των Χανίων

εργατική-πρωτομαγιά-σε-συγκέντρωση-κ-1416228

Σε συγκέντρωση, στην δημοτική Αγορά Χανίων καλούν σύλλογοι και σωματεία του νομού με αφορμή την απεργία της Πρωτομαγιάς, την Δευτέρα 1η Μαϊου στις 10:00.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ 1 η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 10:00

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράμε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. 1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας, αλλά και για προβάλλουμε αγωνιστικά τα αιτήματά μας, για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. 

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης. 

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη αποκαλύφθηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των  μονοπωλιακών ομίλων.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε. Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζουμε, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που εμείς οι εργαζόμενοι δημιουργούμε και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που τον ιδιοποιούνται παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.

Υπάρχει όμως διέξοδος! Με τους αγώνες μας μπορούμε να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό, να τους ανατρέψουμε  και να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο, όπου μοναδικό κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών. 

Διεκδικούμε:

  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.
  • Σύγχρονες ασφαλείς, φθηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών με διαγραφή τόκων και μεγάλου μέρους του χρέους προς τις τράπεζες. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Γενική Συνέλευση του σωματείου που θα

πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/4 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Το Σωματείο Διανομέων Χανίων

Το Σωματείο Διανομέων Χανίων καλεί σε γενική συνέλευση όλους τους διανομείς του Νομού την Κυριακή 23 /04/2023 στις 09:30π.μ.  στο Εργατικό Κέντρο  Χανίων μπροστά στην οργάνωση της απεργίας της πρωτομαγιάς καθώς και για τα  ζητήματα του κλάδου.

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιαβόλων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο των διανομέων ξέρουμε από πρώτο χέρι τι θα πει εκμετάλλευση. Το συνεργατικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία μέσω του Νόμου Χατζηδάκη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έρχεται να αναδείξει ένα σωρό ζητήματα και προβλήματα στους διανομείς. Είναι νωπές οι μεγάλες κινητοποιήσεις στη Wolt  οπού οι συνάδελφοι αντέδρασαν στη νέα μείωση αμοιβής από την εταιρία, ζήτησαν επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μαρτίου  του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο, να σταματήσει η αδήλωτη εργασία καθώς και συμβάσεις αόριστου χρόνου απευθείας από τη WOLT με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω εμμέσου εργολάβου και δωρεάν χορήγηση όλων των απαραιτήτων μέσων ατομικής προστασίας. Η εταιρία δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα  και οι συνάδελφοι αποφάσισαν νέες απεργίες στις 29-30 Μαρτίου με κορύφωση την εργατική πρωτομαγιά. Σε αυτά τα ζητήματα έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της τρομοκρατίας που επικρατεί στην πόλη μας στην συγκεκριμένη πλατφόρμα , οπού εκμεταλλευομένη η εταιρία ένα δήθεν σύστημα αξιολόγησης , το οποίο δεν δείχνει και ποτέ στους συναδέλφους, κλείνει ανά πάσα ώρα και στιγμή την εφαρμογή και τους αφήνει από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς εισόδημα. Οι απολύσεις στην πόλη μας είναι πάρα πολλές και επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση.

Μπροστά στην ακρίβεια και στην εργασία δίχως δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας , οι διανομείς όπου και αν εργάζονται αναγκάζονται πολλές φόρες να δουλεύουν 10 και 12 ώρες πάνω στο μηχανάκι .Το έγκλημα στα Τέμπη ήρθε να αναδείξει πως το κέρδος είναι πάνω από την ζωή μας , καθώς μεγαλοεργοδοσία και κυβερνήσεις ανεβάζουν την εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια σε άλλο επίπεδο. Τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην πόλη μας.

Οι αγώνες των διανομέων στην E-food δείχνουν πως η οργάνωση και η συσπείρωση των εργαζόμενων είναι ο μόνος δρόμος. 

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μισθούς και συμβάσεις στο ύψος των αναγκών μας!

Για δουλεία με ασφάλεια ,για να γυρνάμε όλοι υγιείς στις οικογένειες μας!

Όλοι στη γενική συνέλευση την  Κυριακή 23 / 4 /23 και ώρα 09:30π.μ.  στο Εργατικό Κέντρο  Χανίων να οργανώσουμε τον αγώνα μας και την απεργία της πρωτομαγιάς!

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων 

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στις 19.30΄ μ.μ. συνεδρίασε το ΔΣ του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Χανίων και μετά από διαλογική συζήτηση

αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους και όλη την χανιώτικη κοινωνία στην

απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στο Πασακάκι στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων την 1η του Μάη στις 11 το πρωί.

Καταγγέλλουμε την παράταξη της μειοψηφίας (Ταξική Ενότητα) που για άλλη μια φορά λειτούργησε διασπαστικά εις βάρος των εργαζομένων. Στην πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ για κοινή συγκέντρωση την 1η Μάη στις 9.30 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και κατόπιν πορεία στο Πασακάκι για την εκδήλωση μνήμης που έχει οριστεί στις 11.00΄ π.μ. δεν συμφώνησαν με την δικαιολογία ότι έχουν βγάλει ήδη ανακοινώσεις πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται σε αυτή χωρίς καμία συνεννόηση με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (Εργατικό Κέντρο Χανίων), και καλούν στις 10.00΄ π.μ. στην Δημοτική Αγορά.Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και δεν χωρούν διαχωρισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες.

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους Εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους για να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην πρωτομαγιάτικη Απεργία και στην απεργιακή Συγκέντρωση που θα γίνει στο Πασακάκι στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων την 1η του Μάη, στις 11 το πρωί.

Η Πρωτομαγιά του 2023, 137 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, ξαναγίνεται η ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης να καταργήσει όλες τις κατακτήσεις μας, με πρώτο και βασικότερο το 8ωρο. Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκεται στη σκιά του στυγερού εγκλήματος στα Τέμπη, όπου θρηνήσαμε νέους ανθρώπους και οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται απειλώντας την παγκόσμια ασφάλεια, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές να καταγράφεται, με εκατομμύρια ξεριζωμένους από τις εστίες τους ανθρώπους. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω χρονολογικά υψηλού πληθωρισμού, συμβάλει στην αύξηση των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο, όπως και στην χώρα μας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε την διαμόρφωση της πολιτικής μέσω απειλών, βίας και αλαζονείας.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε υποστεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης και έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Για άλλη μία τουριστική περίοδο οι συνάδελφοί μας στα εποχικά επαγγέλματα (ξενοδοχ/λοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό κ.ά.) θα ματώσουν για να βγει αυτή η σαιζόν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και της εκμετάλλευσης με τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και πολλές φορές απλήρωτες, καταστάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές που ασκήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και μέσα στα συνδικάτα για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας, των εργατικών, των κοινωνικών και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη, υγεία και ασφάλεια.

Το τελευταίο διάστημα το σύστημα της κυβερνητικής και εργοδοτικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η 1η του Μάη, είναι μέρα καθαγιασμένη με το αίμα της εργατικής τάξης, και πρέπει η σημερινή Πρωτομαγιά να αποτελέσει αφετηρία για πιο ουσιαστικούς, ενωτικούς, και μαζικούς αγώνες.

Αγωνιζόμαστε για:

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ

Απαιτούμε:

  • σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις
  • σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα
  • παρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 826 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας
  • ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.
  • συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών
  • προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του
  • διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ
  • αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές

Ζητούμε άμεσα μέτρα για:

  • την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
  • το ξεπάγωμα και την επαναφορά των τριετιών που θα δώσει ανάσα και πραγματικές αυξήσεις στους μισθωτούς
  • προστασία υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
  • την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων
  • την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε

    κατάλληλες θέσεις εργασίας-Αύξηση και επέκταση του ταμείου ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους

  • την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά
  • τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση
  • δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές
  • δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Παιδείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παιδείας – Στελέχωση αυτών των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό
  • αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης
  • δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων
  • αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
  • απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
  • σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές μαζικές μεταφορές για όλους

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΧΙ ΑΡΓΙΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΑΚΑΚΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ.

Tαξική Πορεία

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 10π.μ Έξω από το Δημαρχείο  Χανίων

137 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι:

  • με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης. Οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία), για άλλη μια φορά, μακελεύουν τον πλανήτη διαλύοντας χώρες, για να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.
  • με την επέκταση της εργασιακής βαρβαρότητα με στόχο να σαρώσει όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη και το λαό. Η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα του ωραρίου και το χτύπημα του 8ωρου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα μεροκάματα της πείνας, το χτύπημα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία που συνεχίζει να μαστίζει τη νεολαία, τα εργατικά «ατυχήματα»-εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες σε ώρα δουλειάς που αυξάνονται καθημερινά είναι η πραγματικότητα που βιώνουν.

Η φετινή πρωτομαγιά πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με τους αγώνες του λαού μας και της εργατικής μας τάξης αλλά και με τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με το απεργιακό ξέσπασμα της Γαλλίας που συνεχίζεται, τις κινητοποιήσεις στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βρετανία. Τις εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική και τη «μακρινή» Κίνα. Με τα δίκια και τους πόθους της πολύπαθης εργατικής τάξης της Τουρκίας και των γειτονικών μας λαών, που μαστίζονται από τη φτώχια και την εξαθλίωση. Τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς της 8 ης Μάρτη, που εξέφρασαν σε κάθε γωνιά της χώρας την οργή ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη. Τους χιλιάδες νέους και νέες, εργάτες και εργάτριες, εργαζόμενους και εργαζόμενες που ασφυκτιούν στα εργασιακά κάτεργα και αναζητούν μορφές οργάνωσης και αντίστασης στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της καταστολής ένας είναι ο δρόμος;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ , ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ!

Η φετινή πρωτομαγιά πρέπει και μπορεί να έχει ξανά χρώμα κόκκινο, αυτό της επαναστατικής ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

ΕΞΩ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ,

ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

  Oργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ)

1 η ΜΑΗ: Φάρος στους αγώνες της εργατιάς.

Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενες μάζες σε όλο τον κόσμο ζουν την ανελέητη επίθεση κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών, στους μισθούς, τα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή τους.

Η προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης στη χώρα μας καλά κρατεί, όμως είναι δοσμένο πως μετά τις εκλογές θα έρθουν χειρότερες μέρες όποια κυβέρνηση και αν βγει,

αυτοδύναμη η συμμαχική. Αυτή είναι η ρότα των πραγμάτων αν δεν επιδεινωθεί δραματικά από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ελπίδα υπάρχει και βρίσκεται στις αντιστάσεις των εργαζόμενων μαζών στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο και μόνο εκεί!

Ολοφάνερα για την υπεράσπιση του 8ωρου, της ασφάλισης-σύνταξης, της συλλογικής σύμβασης και για τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στο κόστος της ζωής απαιτούνται

ξανά και ξανά σκληροί ταξικοί αγώνες. Χρειάζεται Αντίσταση-Οργάνωση και Αγώνας κόντρα στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και του πόλεμου.

Η κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά, σπουδαίος σταθμός της πορείας της ταξικής πάλης, δείχνει το δρόμο και η φετινή 1 η Μάη θα βρει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους σε

όλο τον κόσμο εν μέσω σοβαρών αντιστάσεων για την υπεράσπιση της ζωής και του δίκιο τους, κόντρα στην πραγματικότητα των αρνητικών συσχετισμών.

Η οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) που αυτό τον καιρό δίνει την εκλογική μάχη χωρίς να αναπαράγει εκλογικές αυταπάτες καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της

Πρωτομαγιάς με προσυγκέντρωση στις 10.00 π.μ. μπροστά από το δημαρχείο Χανίων δίπλα στην ταξική πορεία και την Πρωτοβουλία Αντίστασης.

Σωματείο Διανομέων

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα όλης της εργατικής τάξης! Προχωράμε στον δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγου, οι 200 της Καισαριανής και οι χιλιάδες εργάτες που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από από την καπιταλιστική εκμετάλλευση! Είναι μέρα πάλης και και αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας !

Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους αδελφούς εργάτες σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Η ακρίβεια που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο καιρό σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό για όλους τους εργαζόμενους και τον απλό λαό! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα ατελείωτα ωράρια πάνω στα μηχανάκια για τους διανομείς. Τα δωδεκάωρα , σε πλατφόρμα ακόμα και 16 ώρες , είναι πλέον μονόδρομος αν θελουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μας. Αυτές οι συνθήκες μαζί με την εντατικοποίηση ,που γίνεται όλο και μεγαλύτερη στον κλάδο ,καθώς η δουλειά με το κομμάτι ανεβάζει ρυθμούς και άγχος , φέρνουν όλο και πιο πολλά και συχνά εργατικά ατυχήματα στο δρόμο!

Με βάση τις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος στη WOLT λόγο των συνεχών μειώσεων στην αμοιβή και περιστατικού ανάμεσα σε διανομέα και μάνατζερ της εταιρίας στα Χανιά, έρχονται συνεχώς καταγγελίες στο σωματείο μας για την εργασιακή ζούγκλα και τρομοκρατία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας και στη πόλη μας.

Συγκεκριμένα : η WOLT αρνείται να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις με τους μισθωτούς διανομείς, και προωθεί το μοντέλο με υπεργολάβους οι οποίοι παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ διανομέα και εταιρίας.

Αυτη η συνθήκη φέρνει αδήλωτη και μαύρη εργασία. Οι υπεργολάβοι παίρνουν ένα ποσοστό από κάθε διανομέα για τις ασφαλιστικές εισφορές τους , όμως πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι δηλωμένοι μέχρι και για 4 μεροκάματα τον μήνα ,ενώ είναι κάθε μέρα στους δρόμους για πάνω από 10 ώρες.

Η εταιρία με τις πλάτες της κυβέρνησης και του νόμου Χατζηδάκη , ο οποίος παρέδωσε κάθε εργασιακό δικαίωμα στην εργοδοσία , προχωράει σε απολύσεις , τις οποίες ονομάζει «διακοπή συνεργασίας» για όποιον λόγο κρίνει σκόπιμο η εταιρία , ή ακόμα και κάθε τοπικός μάνατζερ. Υποστηρίζει οτι υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης όπου με βάση αυτό προχωράει σε απολύσεις , χωρίς όμως ποτέ να δείχνει κάτι στον διανομέα που διώχνει. Είναι γνωστό όμως πως απολύσεις γίνονται είτε για συνδικαλιστικούς λόγους, έχουμε τέτοιο παράδειγμα στην πόλη μας όπου διώχτηκε χωρίς λόγο ο τότε πρόεδρος του σωματείου της Efood, είτε επειδή διανομείς εργάζονται στην ανταγωνιστική εταιρία. Ακόμα και επειδή οι προσωπικές απόψεις του μάνατζερ παίζουν ρόλο στην απομάκρυνση ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ο νόμος Χατζηδάκη πλασαρίστηκε ως νόμος προστασίας της εργασίας . Η πράξη και η πείρα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Ακόμα και το επιχείρημα πως δίνει ο νόμος το δικαίωμα στους δήθεν ελεύθερους επαγγελματίες να συνδικαλίζονται στην πράξη δεν υπάρχει. Η απάντηση σε ερωτήσεις για απολύσεις είναι πως πρέπει οι διανομείς να λαμβάνουν υπόψιν το συμβόλαιο που υπογράφουν.

Οποιος σηκώνει κεφάλι διώχνεται! Τόσο απλά. Την στιγμή που οι διανομείς φάνηκε να έχουν την διάθεση να οργανωθούν μαζί με το σωματείο μας, έπεσαν τηλεφωνήματα όπου έμμεσα και άμεσα απειλούσαν πως αν κατέβουν σε κάποια κινητοποίηση και κάνουν κακό στην εταιρία θα απολυθούν.

Προειδοποιούμε πως όποιος συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς και απολυθεί θα βρει μπροστά του ενωμένους τους διανομείς ,την εργατική τάξη της πόλης και της χώρας, καθώς και όλης της κοινωνίας η οποία και στον αγώνα των διανομέων της Efood έδειξε την στήριξη της.

Σπάμε τον φόβο! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα κόντρα στην μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις οι οποίες σχεδιάζουν ένα μέλλον με ατελείωτη εργασία ,χωρίς δικαιώματα , εργατικά ατυχήματα για όλους τους διανομείς ,όπου και με οποία μορφή εργασίας εργάζονται.

Κόντρα στη ακρίβεια και την μεγαλύτερη εξαθλίωση που ετοιμάζουν για τα λαϊκά νοικοκυριά οι κυβερνήσεις.

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα Μάη στην πλατεία της δημοτικής αγοράς 10 πμ. Προσυγκέντρωση για τους διανομείς 9 το πρωί στην πλατεία των δικαστηρίων. Θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφανιού στο μνημείο στο Πασακακι και κατάληξη στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στις 1μμ στους Αγίους Απόστολους .

Απαιτούμε:

-Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη WOLT

-Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους.

-κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια.

-Μέσα ατομικής προστασία και ασφαλής εξοπλισμός με ευθύνη της εργοδοσίας.

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΎ ΧΑΝΊΩΝ καλεί τους συνταξιούχους στην συγκέντρωση την Δευτέρα 1η Μάη 10π.μ.στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Μέρα απεργίας και αγώνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με αγώνες κατακτήθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν ήταν παροχές των καπιταλιστών που πάντα ήθελαν μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των εργαζομένων.

Στις μέρες μας η επίθεσης σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων είναι ακόμα πιο βάρβαρη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση. Συνεχίζουμε να αγωνιζομαστε για δωρεάν καθολικό, δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν παιδεία και κατοικία. Εργασία για όλους . Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων. Διεκδικούμε σαν συνταξιούχοι επιστροφή όλων των παρακρατηθεντων.

Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία που την έχουμε πληρώσει κατά την διάρκεια του εργασιακού μας βίου. Αγωνιζομαστε κατά της εκμεταλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

 

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενικη Συνέλευση του σωματείου την Τετάρτη 26 Απριλιου 2023 εν όψει της Απεργίας της 1ης Μάη. Κεντρικός άξονας συζήτησης ήταν η τραγική κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών με δυστυχήματα να συμβαίνουν σε ολη την χώρα, οι ελαστικές ώρες εργασίας μπροστά στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας, τα ένσημα και η διοργάνωση της κινητοποιησης της Πρωτομαγίας.

Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κινούν και παράγουν τα πάντα, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα τιμής των ηρώων εργατών του Σικάγο, των 200 της Καισαριανής αλλά και των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Η 1η Μάη είναι μέρα που οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

Αυτές τις μέρες δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με τους εργάτες στη Γαλλία, στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τον Χανιώτικο λαό στην κινητοποιήση στη 1η του Μάη στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς 10:00.

Θα ακολουθήσει Κρητικό Γλέντι στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων 13:00

με τον Ηλία Χορευτάκη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook