Εργασία την καλοκαιρινή σεζόν: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί στα ξενοδοχεία της χώρας – Τι ορίζει για τους εργαζόμενους η συλλογική σύμβαση

εργασία-την-καλοκαιρινή-σεζόν-αυτοί-ε-1483136

Πολλές είναι φέτος οι ελλείψεις στον τουρισμό καθώς, ένα από τα θέματα που αποτρέπουν τους νέους να δουλέψουν σεζόν, είναι και οι χαμηλές αμοιβές. Με δεδομένο, δε, ότι οι περισσότερες δουλειές στον τουρισμό είναι εποχικού χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν το κίνητρο να πάνε να δουλέψουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το OPEN, αυτοί ήταν οι λόγοι που υπογράφηκε, πριν από μερικές μέρες, η υπουργική απόφαση που κηρύσσει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση.

Τα εποχικά ξενοδοχεία, που αρχίζουν να ανοίγουν τώρα, θα ανοίξουν με νέους μισθούς για το 2023. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή η σύμβαση, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική, οι ελάχιστες αμοιβές για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας είναι από 835 έως 911 ευρώ.

Υπάρχουν τέσσερις κλίμακες, ανάλογα με τις κατηγορίες των εργαζομένων. για παράδειγμα στη ρεσεψιόν οι εργαζόμενοι παίρνουν 911 ευρώ, ενώ, οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων 835 ευρώ – τα ποσά αυτά αφορούν τις ελάχιστες αποδοχές τους. Και για το 2024, όμως, η σύμβαση, που είναι διετής, προβλέπει υψηλότερους μισθούς, από 877 έως 956 ευρώ.

Τι ισχύει για τις μικρότερες τουριστικές μονάδες – Τα υποχρεωτικά επιδόματα

Λίγο μικρότερες αμοιβές προβλέπονται για τις μικρές μονάδες, που έχουν μέχρι 20 δωμάτια και έως τρία αστέρια. Εκεί, προβλέπονται, για φέτος, από 780 που είναι ο κατώτατος μισθός, έως 825 ευρώ και, για το 2024, από 800 έως 867 ευρώ. Επίσης, στη σύμβαση υπάρχουν και τα επιπλέον επιδόματα τα οποία, πλέον, είναι υποχρεωτικά για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Αυτά είναι το επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ ανά έτος προϋπηρεσίας σε ξενοδοχείο, το επίδομα γάμου 10% για τους έγγαμους αλλά και το επίδομα εκπαίδευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 6% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση του κάθε εργαζόμενου.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook