Εργαλείο αρχαιότερο από τον πρώτο άνθρωπο ανακαλύφθηκε σε σπηλιά στο Ισραήλ

εργαλείο-αρχαιότερο-από-τον-πρώτο-άνθ-1157402

Η ηλικία του εργαλείου εκτιμάται στα 350,000 χρόνια ενώ οι πρώτοι Homo Sapiens περπάτησαν στην Γη 50.00 χρόνια αργότερα.

Το επαναστατικό εύρημα βρέθηκε στην σπηλιά Ταμπούν του βόρειου Ισραήλ και είναι ένα είδος εργαλείου που χρησιμοποιούταν για την λείανση επιφανειών.

Πρόκειται για ένα κρόκαλο κατασκευασμένο από δολομίτη το οποίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, αλλά αγνοήθηκε από τους αρχαιολόγους λόγω της απλοϊκής του εμφάνισης.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Zinman επανεξέτασε το κρόκαλο και με έκπληξη διαπίστωσε ότι, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα πολύ πιο εξελιγμένο εργαλείο.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα πρώτα αντίστοιχα εργαλεία κατασκευάστηκαν 200,000 χρόνια πριν, αλλά τελικά φαίνεται πως έκαναν την εμφάνισή τους τουλάχιστον 150,000 χρόνια νωρίτερα.

Η σπηλιά Ταμπούν βρίσκεται στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τον τελευταίο αιώνα, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, φιλοξένησε τους προγόνους μας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Μάλιστα τα υπολείμματα πυρόλιθου που βρέθηκαν στην σπηλιά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποτελούν ίσως τα αρχαιότερα δείγματα του είδους τους, υποδηλώνοντας ότι ο άνθρωπος μπορούσε να ελέγξει την φωτιά πριν από 500,000 χρόνια.

«Αυτή η ανακάλυψη μας επιτρέπει να εντοπίσουμε πώς οι ικανότητες που ανέπτυξαν οι πρόγονοί μας οδήγησαν στον σύγχρονο πολιτισμό» ανέφεραν οι ερευνητές σε σχετική έρευνα όπου παρουσίασαν τις ανακαλύψεις τους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook