Ερευνητικά έργα και δράσεις για την Γαλάζια ανάπτυξη στην Κρήτη

ερευνητικά-έργα-και-δράσεις-για-την-γα-800021

Στην αναγκαιότητα αλλά και στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη της στρατηγικής της γαλάζια οικονομίας στο νησί αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στο τομέα Ευρωπαϊκών-Διεθνών θεμάτων, Αντιπρόεδρος της CRPM  Γιώργος Αλεξάκης στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή Ακαδημαϊκών, Ερευνητικών φορέων,  Δήμων, παραγωγικών τάξεων, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιών.

Στην ημερίδα, στη Περιφέρεια, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρρα, ο κ. Αλεξάκης στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας επεσήμανε, ότι, πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο θαλάσσιο τομέα της οικονομίας, που αναδεικνύει το δυναμικό της θάλασσας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την καινοτομία. Μάλιστα εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη αφορούν τη γαλάζια οικονομία ενώ ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα ο κ. Αλεξάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά για την γαλάζια οικονομία στο νησί: «Οι προοπτικές, οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες γιατί στη Κρήτη έχει σημαντικό ρόλο ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελεί βασικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας του νησιού, δεύτερον γιατί μας ενδιαφέρει πολύ η αλιεία και υδατοκαλλιέργειες όχι κυρίως σαν εγκατεστημένες μονάδες αλλά ως ερευνητική δραστηριότητα όπου το ΕΛΚΕΘΕ πρωτοπορεί, ο τρίτος λόγος είναι ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της γαλάζιας βιοτεχνολογίας σε ερευνητικό επίπεδο αλλά να περάσουμε και σε εφαρμοσμένη έρευνα και επιχειρηματικότητα.  Ο τέταρτος λόγος που μας ενδιαφέρει η γαλάζια οικονομία στην Κρήτη είναι ότι ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε ενέργεια και από τη θάλασσα που την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ως μη διασυνδεδεμένο νησί, και τέλος η προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα γίνεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το μέλλον. Για όλους αυτούς τους λόγους μας ενδιαφέρει η γαλάζια οικονομία στην Κρήτη», και πρόσθεσε: «Καλέσαμε λοιπόν σήμερα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης όλους όσους εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες, το Λιμεναρχείο, ο Οργανισμός Λιμένος, να παρουσιάσει ο καθένας τη δική του προσέγγιση στο θέμα και σιγά-σιγά να οργανώσουμε μία «γαλάζια ατζέντα» για την Κρήτη μέσα από μία συστηματική προσέγγιση μέσα από διάλογο, από ενημέρωση, ώστε να μην περιοριζόμαστε μόνο στα ερευνητικά έργα αλλά να περάσουμε και στην επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία».

Ο Αντιπρύτανης  του Πανεπιστημίου Κρήτης-καθηγητής τμήματος Βιολογίας Γιάννης Καρακάσης που μίλησε στην ημερίδα με θέμα «Η θάλασσα: πόροι και περιβάλλον σε έναν κόσμο που αλλάζει» ανέφερε: «Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά τη γαλάζια ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα είναι ένα μέρος της λύσης στο προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τον 21αιώνα.  Επομένως και το τμήμα που αφορά τη διατροφή, την εξόρυξη πόρων και την διαχείριση της παράκτιας ζώνης από πολλούς διεθνείς οργανισμούς έχει χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο στοίχημα για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Επομένως το να ανιχνεύσουμε τρόπους για προσπέλαση και λύση των προβλημάτων που τίθενται από αυτή τη στρατηγική νομίζω είναι μία εξαιρετικά καλή πρωτοβουλία και αρχίζει ακριβώς την ώρα που πρέπει».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού  Σχεδιασμού, & Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων, Περιφέρειας Κρήτης  Δρ Ε. Χατζηγιάννη επεσήμανε: «Η προσπάθεια της Περιφέρειας μας σήμερα σε συνεργασία με τους  φορείς ακαδημαϊκούς ερευνητικούς στην Κρήτη αλλά και με πληθώρα άλλων σχετιζόμενων φορέων με την γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή με την παράκτια ζώνη και τη θάλασσα έγκειται στο να προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε  αποτελέσματα από ερευνητικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν ή είναι σε εξέλιξη από τους ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και σε συνεργασία με μας δεδομένου ότι ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουμε μία δυναμική παρουσία και συνεργασία στην υλοποίηση τέτοιων ανταγωνιστικών έργων. Εστιάζουμε σε τομείς που αφορούν την παράκτια ζώνη και στη θάλασσα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, στον παραθαλάσσιο τουρισμό, τη θαλάσσια επιτήρηση, την βιοτεχνολογία, δηλαδή την τεχνολογία από θαλάσσιους βιολογικούς πόρους και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ορθή κατανομή των χρήσεων στην παράκτια περιοχή μας».

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της ημερίδας ήταν οι ειδικές αναφορές στην Κρήτη, και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τρεχόντων και μελλοντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την ώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας στο νησί. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας είχε ως επίκεντρο τη γαλάζια ανάπτυξη και την οικονομία, με αναφορά στις πολιτικές και στρατηγικές προοπτικές στη Μεσόγειο ενώ στη δεύτερη ενότητα ακολούθησαν 17 παρουσιάσεις για την ερευνητική δράση που έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη στον τομέα της Γαλάζιας οικονομίας καθώς και στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών έργων και δράσεων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook