Ερευνητές έμαθαν οδήγηση… σε χρυσόψαρo

ερευνητές-έμαθαν-οδήγηση-σε-χρυσόψα-1355332

Μπορεί να κατηγορούνται ότι διαθέτουν εξαιρετικά αδύναμη μνήμη όμως όπως αποδεικνύεται τα χρυσόψαρα είναι εξαιρετικά ικανά όντα αφού μπορούν να μάθουν… οδήγηση. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν στον Ισραήλ κατασκεύασε μια πλατφόρμα με ρόδες πάνω στην οποία τοποθέτησαν ένα ενυδρείο. Η πλατφόρμα διέθετε τεχνολογία παρόμοια με αυτή των αυτόνομων αυτοκινήτων όπως συστήματα πλοήγησης με λέιζερ, αισθητήρες, κάμερες, ηλεκτρικούς κινητήρες κ.α.

Οι ερευνητές επέλεξαν έξι χρυσόψαρα στα οποία έκαναν δέκα μαθήματα οδήγησης. Τους έδειχναν που να πάνε και κάθε φορά που ακολουθούσαν την οδηγία ελάμβαναν ως ανταμοιβή λίγη τροφή. Στην αρχή τα χρυσόψαρα όπως ήταν αναμενόμενο δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν. Όμως γρήγορα προσαρμόστηκαν και αντιλήφθηκαν ότι η δική τους κίνηση είναι αυτή που κινεί και το όχημα πάνω στο οποίο βρισκόταν το ενυδρείο τους. Τελικά κατάφεραν να οδηγήσουν σωστά το αυτοκινούμενο ενυδρείο. Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα κάποια από τα χρυσόψαρα ήταν πιο ικανά στην οδήγηση από τα υπόλοιπα.

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δεδομένα για τις ικανότητες των ζώων στην πλοήγηση και το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο ένα μικρό ψαράκι δείχνει ότι η φύση έχει προικίσει με σημαντικές ικανότητες ακόμη και τα είδη που το επίπεδο νοημοσύνης είναι ή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook