Έρευνα-σοκ: Θύματα κακοποίησης οι μισοί ηλικιωμένοι στην Κρήτη

Πέντε στους δέκα ηλικιωμένους κακοποιούνται σωματικά ή λεκτικά, αυτό είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος μελών Γυναικείων Σωματείων νομού Ηρακλείου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

Πρόκειται για μια έρευνα που έλαβε παγκρήτιο χαρακτήρα με τη συμμετοχή ηλικιωμένων οι οποίοι επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες, Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ, και έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία.

Όπως υπογράμμισε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου μελών Γυναικείων Σωματείων Μαίρη Παχιαδάκη, “πρόκειται για ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα για μια κοινωνία όπου έχει εκδηλωθεί μια μεγάλη οικονομική κρίση η οποία βλέπουμε ότι εξελίσσεται σε κοινωνική”.

Να σημειωθεί ότι, ενώ για τις ανάγκες της έρευνας τα μέλη του Συνδέσμου χτύπησαν την πόρτα και οίκων ευγηρίας, συνάντησαν αντιδράσεις, την άρνηση όχι των ιδιοκτητών αλλά του συγγενικού περιβάλλοντος των ηλικιωμένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει στο Ράδιο Κρήτη ο συντονιστής το προγράμματος Νίκος Σπετσίδης, περιορίστηκαν στην επιμόρφωση του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.

Η έρευνα αποτέλεσε τμήμα πανευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες. Ελλείψει αντίστοιχων στοιχείων τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε συγκριτικά συμπεράσματα.

Όπως σημειώνει η κ. Παχιαδάκη, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι είχαν πέσει θύματα κακοποίησης από τους φροντιστές, από τους επαγγελματίες δηλαδή που είχαν προσληφθεί από τις οικογένειες τους για να τους βοηθούν. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις των συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων που προχώρησαν σε κακοποιητικές συμπεριφορές, λεκτικές και σωματικές απέναντί τους.

“Υπάρχουν μεγάλου ταμπού στην κρητική κοινωνία” σχολιάζει η κ. Παχιαδάκη, όπως και “μεγάλος φόβος τόσο στον γυναικείο πληθυσμό όσο και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που διστάζουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά διότι φοβούνται την οριστική απομόνωσή ή εγκατάλειψή τους”.

Πηγή: ekriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ