Έρευνα-σοκ: «Οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων στη Βρετανία»

έρευνα-σοκ-οι-ταξιδιώτες-προς-την-ελλ-1195183

Βρετανική έρευνα συνδέει άμεσα την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2020, με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Skynews, οι ειδικοί αναφέρουν πως οι Βρετανοί τουρίστες που ταξίδεψαν το περασμένο καλοκαίρι σε χώρες «χαμηλού ρίσκου» όπως η Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα, άρα ήταν προφανώς πολύ πιο πιθανό να μεταφέρουν τον ιό με την επιστροφή τους στην Βρετανία.

Η συγκεκριμένη αδημοσίευτη ανάλυση, που έγινε σε συνεργασία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας με την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19 (COVID-19 Genomics UK Consortium), αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων. Ακολουθούν με 16% η Κροατία και με 14% η Ισπανία.

Από τις 4 Ιουλίου του 2020 δημιουργήθηκαν οι περίφημοι «ταξιδιωτικοί διάδρομοι» που συμπεριελάμβαναν χώρες που η βρετανική κυβέρνηση θεωρούσε χαμηλού ρίσκου, σε σχέση με την COVID-19, επιτρέποντας σε όσους επέστρεφαν από αυτούς τους προορισμούς να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν έφταναν στην Αγγλία

Ενώ λοιπόν για χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών με την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο «ταξιδιωτικός διάδρομος» με την Ελλάδα έμεινε ανοιχτός μέχρι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της μελέτης, τον Simon Clarke από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η απόφαση να μην τεθούν περιορισμοί στους ταξιδιώτες από και προς την Ελλάδα, «οδήγησε σε μία περιττή και αχρείαστη εισαγωγή μεγάλου ιικού φορτίου και κρουσμάτων«.

Ο Dinesh Aggarwal από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από την πλευρά του αναφέρει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», τονίζοντας πως οι ταξιδιώτες που δεν χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

«Είναι σαν να κλείνεις την πόρτα αλλά να αφήνεις ανοιχτό τον φεγγίτη», υπογράμμισε δηκτικά ο Stephen Griffin, από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι σίγουρο ότι θα αναθερμάνει την συζήτηση για πιο αυστηρούς περιορισμούς στους βρετανούς ταξιδιώτες, την ώρα που φουντώνουν παράλληλα οι διεργασίες για το «πράσινο πιστοποιητικό» στην Ευρώπη. Αν όμως λάβουμε υπόψη τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς αλλά και το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό, ίσως το φετινό καλοκαίρι να μην διαφέρει και πολύ από εκείνο του 2020 όσον αφορά την τουριστική κίνηση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook