Έρευνα: «Κολλημένοι» στο κινητό τους οι Έλληνες κατά την πανδημία – Εκτοξεύτηκε και η χρήση data

έρευνα-κολλημένοι-στο-κινητό-τους-ο-1103918

Ως «αντίδοτο» στη δύσκολη συνθήκη του εγκλεισμού που έφερε η πανδημία, χρησιμοποιήσαν το κινητό τους οι Έλληνες, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Tefficient, σύμφωνα με την οποία η χρήση data στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η χώρα μας μάλιστα βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μετά την Κροατία, της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης mobile data, μεταξύ 44 χωρών που εξέτασε η έρευνα. Για την ακρίβεια η χρήση gigabytes ανά κάρτα SIM αυξήθηκε κατά 86% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα στην Κροατία η χρήση mobile data εκτινάχθηκε κατά 128% ενώ 79% ήταν η αύξηση των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στη Σιγκαπούρη, την τρίτη κατά σειρά χώρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση mobile data.

Την πεντάδα συμπλήρωσαν η Λιθουανία και το Περού όπου η αύξηση στη χρήση mobile data στο α’ εξάμηνο του 2020 ήταν 67% και 65% αντίστοιχα. Μεγάλη ήταν ωστόσο και η αύξηση στη χρήση gigabytes ανά SIM σε Ιταλία και Ισπανία, ποσοστό 63% και 65% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, λιγότερο δραστήριοι χρήστες mobile data αποδείχθηκαν οι Ολλανδοί, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 16% το 1ο εξάμηνο του 2020.

Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων για την αγορά της κινητής και των εφαρμογών App Annie σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες δαπάνησαν πάνω από 4,6 δισ. ώρες με το κινητό τους το 2020. Κι οι ώρες αυτές αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τους Έλληνες χρήστες Android συσκευών, που ωστόσο είναι και οι περισσότερες σε σχέση με τις iOs.

Η χρήση data παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

Παρά την αύξηση, η χρήση data στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και το προαναφερθέν διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tefficient, η μέση μηνιαία κατανάλωση gigabytes ανά κάρτα SIM ήταν 2,3 gigabytes, επίδοση που τοποθετεί την Ελλάδα στην 40η θέση μεταξύ των 44 κρατών ανά τον κόσμο, που εξετάστηκαν.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη χρήση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 22,4 gigabytes, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν, με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM τα 21,5 gigabytes. Ακολουθεί το Μπαχρέιν και η Λετονία με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM 18,1 GB και 15,4GB αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε ότι η χρήση δεδομένων στη χώρα ακολουθούσε ανοδική τροχιά ήδη από το 2019, σύμφωνα με την επισκόπηση των τηλεπικοινωνιών της χώρας που δημοσιοποίησε προ ημερών η ΕΕΤΤ.

Από αυτή προκύπτει ότι το εξεταζόμενο διάστημα του 2019, ο όγκος των υπηρεσιών δεδομένων µέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών, παρουσίασε αύξηση κατά 56%, φθάνοντας τα 225 εκατ. GΒ, έναντι 144 εκατ. GΒ το 2018.

Μάλιστα η πλειονότητα των δεδομένων αυτών – συγκεκριμένα το 94%, διακινήθηκε, το 2019, μέσα από συσκευές κινητής τηλεφωνίας με μόνο 6% να διακινείται µέσω άλλων φορητών συσκευών, µε χρήση κάρτας πρόσβασης σε υπηρεσίες δεδομένων (datacards) και Μ2Μ.

Επιπλέον η αύξηση επιμερίζεται σε όλες τις κατηγορίες χρηστών – ένας οικιακός χρήστης µε συμβόλαιο χρησιμοποίησε, κατά µέσο όρο τον μήνα, 1,9 GB (έναντι 1,2 GB το 2018), ένας συνδρομητής καρτοκινητής χρησιμοποίησε 1,5 GB (έναντι 946 MB το 2018) ενώ ένας επαγγελματίας χρήστης χρησιμοποίησε 1,1 GΒ (έναντι 852 MB το 2018).

Τα mobile data ποτέ δεν ήταν φθηνότερα

Στις περισσότερες χώρες μάλιστα το κόστος των mobile data ποτέ δεν ήταν φθηνότερο, με τον κανόνα φυσικά να έχει και κάποιες εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές αφού σύμφωνα με την έρευνα το 1ο εξάμηνο του 2020, παρουσίασε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του κόστους ανά gigabyte ανάμεσα στις 44 χώρες, που εξετάζει η μελέτη.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό μείωσης του κόστους χρήσης ανά gigabyte στη χώρα μας ήταν 46%, με πρώτη την Κροατία με 58% και δεύτερη τη Σιγκαπούρη με 56%.

Πηγή: insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook