Έρευνα: Πόσο μέσα «πέφτουμε» στις πρώτες εντυπώσεις;

έρευνα-πόσο-μέσα-πέφτουμε-στις-πρώτ-214948

Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν την τιμητική τους στον κόσμο του dating και ειδικά στα πρώτα ραντεβού. Μπορούμε όμως, να βασιστούμε σε αυτές τις πρώτες εντυπώσεις για να αξιολογήσουμε με ακρίβεια την προσωπικότητα κάποιου;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρήκε η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου McGill, οι οποίοι αν και ανταποκρίθηκαν θετικά, επισήμαναν ότι η διαδικασία κατανόησης κάποιου βάσει πρώτων εντυπώσεων μπορεί να είναι πιο σύνθετη από αυτό που περιμένουμε.

Γιατί είναι σημαντικές οι πρώτες εντυπώσεις;

Ο σχηματισμός, τουλάχιστον θετικών, πρώτων εντυπώσεων κατά το πρώτο ραντεβού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή οι άνθρωποι συχνά βασίζονται σε αυτές τις εντυπώσεις για να αποφασίσουν εάν θα επαναληφθεί.

Για να βρουν απαντήσεις, κάλεσαν συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε speed-dating event (γρήγορα ραντεβού) και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας την προσωπικότητά τους και την ευημερία τους. Ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας συμπλήρωσε επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητα του συμμετέχοντα.

Οι συμμετέχοντες είχαν τότε μια σειρά σύντομων ραντεβού, διάρκειας τριών λεπτών και μετά από κάθε αλληλεπίδραση βαθμολογούσαν την προσωπικότητα του άλλου ατόμου.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τις προσωπικότητες των άλλων, ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι ήταν πιο.. «εύκολοι» να διαβαστούν.

«Ανοιχτό βιβλίο» και αυθεντικότητα

«Μερικοί άνθρωποι είναι ανοιχτά βιβλία των οποίων οι διακριτικές προσωπικότητες μπορούν να γίνουν αντιληπτές με ακρίβεια μετά από μια σύντομη αλληλεπίδραση, ενώ άλλοι είναι πιο δύσκολο να διαβαστούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά η συν-συγγραφέας Lauren Gazzard Kerr, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου McGill.

«Ένα εύρημα που μας εντυπωσίασε ήταν ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν υψηλότερη ευημερία, αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση με τη ζωή τείνουν να κάνουν την διαδικασία των πρώτων εντυπώσεων ευκολότερη» επισημαίνει.

«Ίσως οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας να συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι πιο σύμφωνοι με την προσωπικότητά τους, να είναι πιο αυθεντικοί ή αληθινοί στον εαυτό τους» εξηγούν οι ερευνητές.

Εναλλακτικά, μπορεί τα άτομα για τα οποία σχηματίζουμε ακριβείς πρώτες εντυπώσεις να βιώσουν μεγαλύτερη ευημερία. Στα επόμενα βήματα των ερευνητών περιλαμβάνεται η διερεύνηση των συνεπειών από τις ακριβείς πρώτες εντυπώσεις και του τρόπου που επηρεάζεται το ερωτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook