Έρευνα: Κορονοϊός και lockdown αποδυναμώνουν το ταξιδιωτικό συναίσθημα των Ευρωπαίων και για το 2021

έρευνα-κορονοϊός-και-lockdown-αποδυναμώνουν-1082138

Το ταξιδιωτικό συναίσθημα των Ευρωπαίων αποδυναμώνεται εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και της εφαρμογής μέτρων κλειδώματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια– Wave 3».

Σύμφωνα με την έρευνα το 49% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από τα μέσα του 2021, ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού τους, έναντι 54% στην προηγούμενη έρευνα τον Οκτώβριο. Ακόμη, μόνο το 17% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Αυτές οι μηνιαίες εκθέσεις παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 για τους Ευρωπαίους [1] και τα ταξιδιωτικά σχέδια, καθώς και τις προτιμήσεις σχετικά με τα είδη των προορισμών και εμπειριών, τις περιόδους διακοπών και τις ανησυχίες για τους επόμενους μήνες.

Η πανδημία COVID-19 προκαλεί μείωση των ταξιδιωτικών σχεδίων

Το μερίδιο των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες μειώνεται από 54% που ήταν τον Οκτώβριο, σε 49% το Νοέμβριο, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή χρόνο του επόμενου ταξιδιού αυξάνεται κατά 13% τον τελευταίο μήνα. Η τελευταία έρευνα δείχνει επίσης αύξηση του ποσοστού των Ευρωπαίων που δεν κάνουν σχέδια ταξιδιού, το οποίο ανέρχεται στο 18%.

Συγκεκριμένα, λιγότεροι από 1 στους 5 ερωτηθέντες Ευρωπαίους εξέφρασαν την πρόθεση να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης χειμερινής περιόδου (έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021). Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη πτώση 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 και η αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξιδιωτικά μέτρα αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να θέσουν σε αναμονή τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Τα μέτρα καραντίνας παραμένουν η πρώτη ανησυχία για το 15% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από φόβο να αρρωστήσει στον προορισμό και αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 (και τα δύο στο 13%). Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν το πρωταρχικό μέλημα των Ευρωπαίων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ερωτηθέντες άνω των 55 ετών.

Τα αεροπορικά ταξίδια και οι δημόσιες συγκοινωνίες στον προορισμό εξακολουθούν να θεωρούνται ως τα λιγότερο ασφαλή μέρη ενός ταξιδιού σύμφωνα με το 19% και το 14% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Μπαρ και εστιατόρια είναι επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία, που υποδεικνύεται από το 11% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μια επικρατούσα προτίμηση για διακοπές εντός της Ευρώπης

Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή με ίσο ποσοστό ερωτηθέντων (38%) που προτιμά εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο πρωταρχικός σκοπός για σχεδόν το 63% των ερωτηθέντων ερωτηθέντων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς είναι ο πρωταρχικός σκοπός για ένα άλλο 22% από αυτούς. Τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 9% των ερωτηθέντων.

Παρά την επίδραση της πανδημίας στις μητροπολιτικές περιοχές, τα διαλείμματα στην πόλη εξακολουθούν να είναι ο πιο αγαπημένος τύπος ταξιδιού μεταξύ του 19% των Ευρωπαίων. Άλλες κορυφαίες προτιμήσεις περιλαμβάνουν διακοπές στη φύση και σε εξωτερικούς χώρους (15%) και ταξίδια με έμφαση στον πολιτισμό και την κληρονομιά (14%). Όσον αφορά στη μεταφορά, το 51% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών σκοπεύουν να πετάξουν στον επόμενο προορισμό τους, ενώ ένα άλλο μεγάλο μερίδιο του 37% προτιμά να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την περίληψη εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook