Έρευνα: Καλοί αλλά πολύ… αγχωμένοι οι νέοι οδηγοί

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία θεωρείται εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική καθώς είχε δείγμα μεγαλύτερο των 24.000 νέων οδηγών ηλικίας 17-25 ετών. Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματά της είναι ο φόβος και η πίεση που αισθάνεται κατά την οδήγηση ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των οδηγών.

Συγκεκριμένα περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως νιώθει ανασφάλεια λόγω της συμπεριφοράς των άλλων οδηγών ενώ πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε πως αισθάνεται πίεση σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Από την ανάλυση δεδομένων σε συσκευές καταγραφής που για ασφαλιστικούς λόγους έχουν αναγκαστικά οι νέοι οδηγοί διαπιστώθηκε πως τέσσερις στους πέντε έχουν βρεθεί σε κατάσταση όπου ο πίσω τους βρίσκεται πολύ κοντά ή που έχουν δεχθεί προσπέραση σε σημείο που δεν ήταν ασφαλές.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως παρά την πεποίθηση που υπάρχει σχετικά με την περιορισμένη οδηγική ικανότητα των νέων οδηγών οι στατιστικές δείχνουν μια αρκετά καλή εικόνα. Το 58% δείχνει εξαιρετική συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας ενώ το 38% δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα ενώ ακόμα και από αυτούς που είχαν κάποιο ατύχημα στο 39% των περιπτώσεων δεν υπήρχε δική τους υπαιτιότητα. Στο πλαίσιο της έρευνας περιελήφθησαν και 4.000 οδηγοί ηλικίας άνω των 26 ετών από τους οποίους διαπιστώθηκε πως το 35% δεν σκεφτόταν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους στους άλλους οδηγούς ενώ σχεδόν εννέα στους δέκα δήλωσαν πως εκνευρίζονταν με τους άλλους οδηγούς.

Πηγή: newsauto.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ