Έρευνα για το γνωστικό επίπεδο των Ελλήνων: Οι νέοι έχουν άγνοια για τον κομμουνισμό

Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40.Αυτό δείχνουν τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, ειδικά για το επίπεδο γνώσεων των Ελλήνων σχετικά με την ιδεολογία και την έμπρακτη εφαρμογή της κομμουνιστικής θεωρίας.

1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας τα πρώτα 20 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κομμουνιστικό.

Σχεδόν 1 στους 2 δεν γνωρίζει ότι η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία ήταν επίσης κομμουνιστικές χώρες.

Σε ποσοστό 60% οι νέοι Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι η σοβιετική Ελλάδα θα ήταν περίπου ίδια με την σημερινή, ή ίσως και πλουσιότερη αν είχε ενταχθεί στην ρωσική σφαίρα επιρροής μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1 στους 4 θεωρεί λανθασμένα ότι η Αργεντινή υπήρξε κομμουνιστική. Το ίδιο λάθος κάνει το 10% των ερωτηθέντων ακόμα και στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

2 στους 3 νέους Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε το 1961.

Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40 περίπου.

Ούτε 2,4% των ερωτηθέντων μπορούν να διανοηθούν ότι η αναμονή για ένα ευτελέστατο ανατολικογερμανικό αυτοκίνητο Τράμπαντ ξεπερνούσε τη δεκαετία.

Μόλις το 16% δείχνει να κατανοεί ότι αιτία για την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα από το 1900 έως το 2000 είναι η άνοδος της παραγωγικότητας.

Η συντριπτική πλειονότητα (66%) θεωρεί ότι «όλα είναι θέμα δανεικών». Κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι παρατηρείται σαφής τάση για περισσότερα λάθη στις απαντήσεις των ερωτηθέντων με γνωστικό υπόβαθρο από τις τεχνικές επιστήμες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν το τελευταίο απολυτήριο/πτυχίο του ατόμου, η τάση είναι απολύτως ξεκάθαρη, με λιγότερα λάθη όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο.

Η ποσοτική μελέτη με τίτλο «Γνώση και άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό» διενεργήθηκε από το ΚΕΦίμ με τη μέθοδο της διαδικτυακής έρευνας με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε δείγμα 250 ατόμων από το γενικό πληθυσμό, ηλικίας μεταξύ 18 και 40.

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας και την επεξεργασία των στοιχείων είχε ο κ. Σωτήρης Γεωργανάς, Αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ