Έρχονται τα νέα hi-tech σαμαράκια – Πώς μπορούν να αλλάξουν τις πόλεις

έρχονται-τα-νέα-hi-tech-σαμαράκια-πώς-μπορ-1569424

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέας γενιάς σαμαράκια που πέρα από τη μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων, θα φροντίζουν και για τη λειτουργία των παρακείμενων υποδομών.

Ως ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων στα στενά των πόλεων λογίζονται οι μειωτήρες ταχύτητας (κοινώς γνωστοί και ως σαμαράκια) που τοποθετούνται σε συστοιχία κάθετα στον δρόμο.

Τα συναντάμε σε κατοικημένες περιοχές, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, κοντά σε διαβάσεις πεζών και έξω από σχολεία, αποθαρρύνοντας τους λάτρεις της ταχύτητας από το να βυθίσουν το πόδι τους στο γκάζι.

Πέρα, όμως, από την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τα σαμαράκια μπορούν να επιτελέσουν ένα ακόμα σημαντικό έργο, το οποίο δεν είναι άλλο από την ηλεκτρική τροφοδοσία των παρακείμενων υποδομών.

Ειδικότερα, μία ομάδα μηχανικών από το πανεπιστήμιο τεχνολογίας της Τεχεράνης (Amirkabir University of Technology) εξέλιξε προηγμένους μειωτήρες ταχύτητας που συλλέγουν τόσο την ηλιακή ενέργεια όσο και την κινητική (από τα διερχόμενα οχήματα) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συγκεκριμένα σαμαράκια αποτελούνται από φωτοβολταϊκά και πιεζοηλεκτρικά στοιχεία. Όταν ένα όχημα περνά από τα σαμαράκια, το σύστημα απορροφά την κινητική ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται ώστε να τροφοδοτήσει – μεταξύ άλλων – τους φωτεινούς σηματοδότες (φανάρια) και τις λάμπες φωτισμού του δρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διέλευση ενός αντικειμένου βάρους 85 κιλών από ένα σαμαράκι παράγεται ισχύς έως και 65 W. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διέλευση αυτοκινήτων ή φορτηγών – που ως γνωστόν ζυγίζουν πάνω από ένα τόνο – μπορούν να παραχθούν δεκάδες kW

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook