Έρχονται στοχευμένα μέτρα στήριξης – Ποιοι θα πάρουν χρήματα και πόσα

έρχονται-στοχευμένα-μέτρα-στήριξης-1200318

Τα μέτρα δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ενώ περιλαμβάνουν σειρά αυστηρών κριτηρίων

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της «δεύτερης γενιάς» μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μέτρα που δε θα είναι πλέον οριζόντια όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αλλά θα λειτουργούν στοχευμένα στη βάση αυστηρών κριτηρίων, κάτι που βέβαια αναμένεται να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός περιμέτρου ενίσχυσης.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Αλογοσκούφη, με τίτλο: «Πριν και μετά το Ευρώ» θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ωστόσο θα συνοδεύονται από την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο είναι σε εντατική φάση προετοιμασίας των εφαρμοστικών διατάξεων που σε συνδυασμό με τα στοιχεία από τις νέες φορολογικές δηλώσεις, θα διαμορφώσουν το πεδίο εφαρμογής.

Τα πάγια

Το πρώτο από αυτά τα μέτρα, που αναμένεται να εξειδικευτεί τα επόμενα 24ωρα έχει να κάνει με την κάλυψη των παγίων δαπανών. Με βάση όσα έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, μέχρι το τέλος του Μάη αναμένεται να ενεργοποιηθεί. Είναι ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι ια κινηθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά στη στήριξη επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Το όλο πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη, όπως και στις περιπτώσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η σχετική πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος και στη συνέχεια με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων, αλλά και των δεδομένων από τις δηλώσεις εισοδήματος, (περίπου τον Ιούλιο), θα κριθούν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις για την χορήγηση των πιστωτικών σημειωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από το μέτρο των παγίων δε θα δοθούν χρήματα αλλά πιστωτικά σημειώματα για την κάλυψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων.

Το «μπόνους» από την Επιστρεπτέα 1,2,3

Επίσης στις αρχές του Ιούνη αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για το «μπόνους» για όσες εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίσης ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Άλλο ένα ενδεχόμενο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι αφορά μια νέα έκδοση της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσες εταιρείες είχαν περιορισμούς και το Μάιο. Επίσης εξετάζεται μια «λελογισμένη» χρήση του μέτρων των αναστολών αλλά και του «κουρέματος» ενοικίων ενώ ήδη με απόφαση του Υπ. Οικονομικών παρατείνεται για 60 ημερών η λήξη των επιταγών του Μαΐου για μια σειρά από επιχεριήσεις.

Η «Γέφυρα»

Επιπλέον ο Υπουργείο Οικονομικών προτάσσει ως μέτρο ανακούφισης το Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”, όπου, όπως αναφέρεται, πλέον παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής (“κούρεμα” τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και

2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.

Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.

Στήριξη τουρισμού

Παράλληλα ήδη τρέχει το πρόγραμμα για την εστίαση όπου βέβαια έχουν παρατηρηθεί « «αρρυθμίες» με πολλές επιχειρήσεις να μένουν εκτός λόγω του κριτηρίου υπολογισμό των ημερών πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης, που ωστόσο αναμένεται να διορθωθεί.

Επίσης με βάση τις εξαγγελίες θα ξεκινήσουν τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για παιδότοπους, γυμναστήρια αλλά και ξενοδοχεία – καταλύματα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στον τουρισμό, με βάση όσα αναφέρθηκαν σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κόνσολα στην Βουλή, θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019. Ξεχωριστή μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν Κύκλο εργασιών στο έτος 2019.

Όπως αναφέρεται οι δυνητικοί δικαιούχοι, μεταξύ άλλων, θα πρέπει:

• να δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας

να λειτουργούν νόμιμα

να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία

να απασχολούσαν στο έτος 2019 Προσωπικό με μισθωτή εργασία

να λειτουργήσουν και να απασχολήσουν Προσωπικό με μισθωτή εργασία και το έτος 2021

να αναλώσουν την ληφθείσα επιχορήγηση σε λειτουργικές δαπάνες επανέναρξης δραστηριοτήτων εντός της περιόδου 1/4/2021 – 31/12/2021.

Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) που ανέρχονται καταρχήν (δύναται να αυξηθούν ώστε να καλυφθεί τυχόν μεγάλη ζήτηση) σε τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (350.000.000 €). Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019. Ξεχωριστή μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν Κύκλο εργασιών στο έτος 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook