Έρχονται οι 120 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

έρχονται-οι-120-δόσεις-για-οφειλές-προς-τ-651997

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας µιας πρότασης για την αναµόρφωση της φορολογίας χαρτοσήµου

Στα σχέδια για θέσπιση νέας ρύθµισης για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αναφέρεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιό της για το 2019.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο, ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα κρατικά έσοδα το τρέχον έτος είναι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων ρυθµίσεων µε αυξηµένο αριθµό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις), µε σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουµένων για τµηµατική καταβολή των ληξιπρόθεσµων οφειλών τους. Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρονται κυοφορούµενες παρεµβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας και το χαρτόσηµο, καθώς και στο µέτωπο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, όπως είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονοµικό επιτελείο προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων µε τους θεσµούς αµέσως µετά την ολοκλήρωση της δεύτερης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης το ζήτηµα της θέσπισης νέας ρύθµισης οφειλών για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθµιση για την Εφορία θα έχει εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειµένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή µόνο φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν πραγµατική οικονοµική αδυναµία.

Σχετική δήλωση έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι «σχεδιάζουµε διάφορες παρεµβάσεις, και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να βοηθήσουµε ανθρώπους που δεν µπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος. Οπως µε τον νέο νόµο Κατσέλη, έχουµε δύο στόχους: να βοηθήσουµε τους ανθρώπους που πραγµατικά έχουν πρόβληµα και να µη βοηθήσουµε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν. Αυτό είναι σηµαντικό».

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας µιας πρότασης για την αναµόρφωση της φορολογίας χαρτοσήµου. Πρόκειται για υποχρέωση στο πλαίσιο της συµφωνίας κυβέρνησης θεσµών για τη µεταµνηµονιακή περίοδο και, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή χαρτοσήµου, καθώς και την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του τέλος στο ∆ηµόσιο. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει και πολλαπλές παρεµβάσεις για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Ισως η σηµαντικότερη από αυτές είναι η δηµιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Στο σχέδιο σηµειώνεται ότι το έργο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που αναµένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νοµικών προσώπων, καθώς και των νοµικών οντοτήτων. Οπως τονίζεται, «η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, µε στόχο τη δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονοµικά ασθενέστερων και τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής». Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει εργαλείο καλύτερης στόχευσης των φορολογικών ελέγχων, αφού θα εντοπίζονται φορολογούµενοι µε σηµαντική περιουσία που δηλώνουν πενιχρά εισοδήµατα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook