Έρχονται νέα μέτρα back to back: Δημοτικά σχολεία και νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις

έρχονται-νέα-μέτρα-back-to-back-δημοτικά-σχολεί-1129502

Οι πληροφορίες λένε ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων για επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα και προφανώς η χρονική επέκταση του καθολικού lockdown.

Το φάντασμα του καλοκαιρινού εφησυχασμού πλανάται πάνω από τη χώρα, η οποία στη πρώτη φάση της πανδημίας υπήρξε παγκόσμιο πρότυπο και σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση, με τα πακέτα των μέτρων να διαδέχονται το ένα το άλλο, τους επιδημιολόγους να εκπέμπουν S.O.S και την κυβέρνηση να απευθύνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για τήρηση των κανόνων, οι οποίες όμως είτε πέφτουν στο κενό, είτε δεν επαρκούν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι λίγη ώρα μετά την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 από αύριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα επόμενα μέτρα θα είναι το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων για επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα και προφανώς η χρονική επέκταση του καθολικού lockdown την πρώτη ή και δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί δεν περιλαμβάνονται τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι σαφές ότι η πορεία της πανδημία στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά δύσκολη και απέχει λίγο από καταστάσεις που βίωσαν άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Τις πταίει» διερωτώνται, άπαντες. Λάθεψαν τα επιδημιολογικά μοντέλα και οι εισηγήσεις των ειδικών, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει απόσταση μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν και των εισηγήσεων που είχαν γίνει;

Είναι κοινό μυστικό ότι το δεύτερο καθολικό locdkdown δεν μοιάζει σε τίποτα με το πρώτο. Και δεν είναι μόνο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που παραμένουν ανοικτά. Είναι η κατάσταση στους δρόμους, ειδικά στην Αθήνα, η οποία θυμίζει αρχή καλοκαιρινών διακοπών, με λιγότερη κίνηση, αλλά πάντως υπαρκτή. Τί φταίει γι αυτό; Η κόπωση των πολιτών; Μόνο αυτή;

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία , στη Θεσσαλονίκη 781 των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%). Οι Μ.Ε.Θ.-non COVID (για όλα τα άλλα σοβαρά περιστατικά) είναι 608. Οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%). Οι Μ.Ε.Θ.-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148.

Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%). Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι Μ.Ε.Θ.-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται χθες ήταν συνολικά 2.513 (Μ.Ε.Θ., Μ.Α.Φ., Μ.Ε.Λ., θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αν συνυπολογίσει κανείς τον ρυθμό με τον οποίον γέμιζαν χθες οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη, αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος τελειώνει. Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση να αποφασίζει τα νέα μέτρα μέχρι το Σάββατο. Και το μυαλό όλων, τρέχει ήδη στα επόμενα…

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook