Έρχονται φόρο – κίνητρα ασφάλισης ακινήτων για σεισμό και φωτιά

έρχονται-φόρο-κίνητρα-ασφάλισης-ακι-1358423

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος αφενός είναι να μειωθεί η δαπάνη του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές, αφετέρου οι πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους θα έχουν σημαντικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους πάθει ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Η δαπάνη όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ προφανώς όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόλις το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα και αυτά ως επί το πλείστον είναι αποτέλεσμα της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών καθώς έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο. Μάλιστα το δημόσιο σήμερα λαμβάνει επί των ασφαλίστρων φόρο 15%, κάτι που σημαίνει ότι με την αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα του προϋπολογισμού και ως εκ τούτου η παροχή κινήτρων θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα.

Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Από τα στοιχεία για την κρατική αρωγή που παρουσιάστηκαν χθες προκύπτει ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τον απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, διατέθηκαν: 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής, 30,8 εκατ για επιχορηγήσεις, 6,4 για προκαταβολές και 33,7 εκατ., μέσω του ΕΛΓΑ για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.

Είπε ακόμα ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022 έχουν αποζημιωθεί συνολικά περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία αυτοψίας ή και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη ενίσχυση των αιτούντων.

Πηγή:capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook