Έρχονται επιδοτήσεις 1 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δύο προγράμματα παρουσιάστηκαν στα Χανιά | Video+Photos

έρχονται-επιδοτήσεις-1-δισ-σε-μικρομεσ-1578278

Ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργου Ζερβού, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΕΒΕΧ.

Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε επιχειρηματίες και θεσμικούς φορείς για τα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-27 που σύντομα θα ανοίξουν και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα δύο προγράμματα θα έχουν προκηρυχθεί το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκείνο της πράσινης μετάβασης 700 εκ. σε δύο τμήματα: τον πράσινο μετασχηματισμό με 300 εκ. και την πράσινη παραγωγική επένδυση με 400 εκ.

Η επιδότηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα καλύπτει ως και το 50% του κόστους, ενώ στην πράσινη μετάβαση το 40%, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί και εκεί να φτάσει το 50%.

Τα χρήματα από τα προγράμματα αυτά θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα, ενώ θα εκταμιεύεται προκαταβολή που μπορεί να φτάσει και το 30% της συνολικής επιδότησης, ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα προγράμματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων επιλέξιμες θα είναι παρεμβάσεις σε κτίρια, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα χώρο, εξοπλισμό, συσκευασίες, θα προωθούνται επίσης δράσεις εξωστρέφειας όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις, τεχνικές μελέτες και απόκτηση μεταφορικών μέσων, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Ο κ. Ζερβός σε δηλώσεις του στάθηκε στο ότι η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και η γραφειοκρατία έχει μειωθεί:

«Μέχρι πρότινος υπήρχε σημαντικός όγκος στοιχείων που έπρεπε να παρασχεθούν και με χαρτιά, τώρα πια δεν υπάρχει υποβολή φυσικού φακέλου αλλά γίνονται ηλεκτρονικά. Παλιότερα η αξιολόγηση απαιτούσε διάστημα από 18 ως 24 μήνες, πλέον αυτό το διάστημα έχει μειωθεί σε 2 με 3 εβδομάδες. Τα προγράμματα θα είναι ανοιχτά συνεχώς.

Όσον αφορά τον βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό, το πλαφόν είναι 30.000 ευρώ, στον προηγμένο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αιχμής μπορεί να φτάσει τα 1.2 εκατομμύρια. Στην πράσινη μετάβαση ξεκινάει από 30.000 και αξιοποιώντας για πρώτη φορά τον γενικό απαλλακτικό κανονισμό μπορεί να φτάσουμε σε σχέδια 1 εκ. ευρώ» ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρηματίες να ενημερώνονται από… πρώτο χέρι, ειδικά καθώς σήμερα η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι κάτι δύσκολο και ακριβό:

«Σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, με το 30% των επιχειρήσεων να είναι αποκομμένο από τη δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά και με τα επιτόκια των τραπεζών να ανεβαίνουν πολύ επιθετικά το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντικό να μας αναλύσει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης τα προγράμματα αυτά, που είναι οξυγόνο στις δύσκολες συγκυρίες. Μας έχει διαβεβαιώσει ήδη ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων θα μπορούν να ενταχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΔΚ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Σπύρος Σοφιανός και Παντελής Πετσετάκης, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος σε τοποθέτησή του επισήμανε πως θα πρέπει να ενταχθούν όσο περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται στα προγράμματα αυτά και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

Δείτε φωτογραφίες:zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook