Έρχονται εμβολιασμοί παιδιών από ιδιώτες παιδίατρους – Θετική η κυβέρνηση

έρχονται-εμβολιασμοί-παιδιών-από-ιδι-1259130

Την καθιέρωση του εμβολιασμού κατά της Covid-19 παιδιών και εφήβων στα ιδιωτικά ιατρεία από τους ίδιους τους παιδίατρους αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση, με σκοπό την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών ανάμεσα στους μαθητές, υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα ανησυχητικά δεδομένα που αναδεικνύουν οι νέες έρευνες για τη μεταδοτικότητα, αλλά και πιθανόν αυξημένη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα σε εμβολιασμένους και ιδίως στους ανεμβολίαστους, έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας (30/8) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ένα στα πέντε κρούσματα από τον Ιούλιο και με τα σχολεία κλειστά είναι σε ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των 17 ετών, ενώ την ίδια στιγμή και στην Αμερική έχουν γεμίσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

“Στην Αμερική είναι γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όντως, για τον ίδιο λόγο όπως και εδώ που έχουμε πολλά κρούσματα σε παιδιά”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, ο οποίος προσθέτει:

“Θα γεμίσουν και στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αν αφήσουμε τα παιδιά ανεμβολίαστα. Η επιδημία θα μεταφερθεί σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Όλα αλλάξαν με το νέο στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό και φαίνεται ότι είναι και πιο νοσογόνο. Κάνει πιο βαριά νόσο δηλαδή και βάζει πιο πολλούς μέσα στο νοσοκομείο.

Αυτοί που κυρίως θα μολυνθούν και θα κινδυνεύσουν είναι φυσικά οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας και μέσα στους ανεμβολίαστους είναι και τα παιδιά. Τα παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα, αλλά οπωσδήποτε με ένα τέτοιο νέο στέλεχος καλό θα είναι να ανοσοποιηθούν”, τονίζει ο ίδιος.

Προωθείται εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στα ιδιωτικά ιατρεία

Ως ένα σημαντικό μέτρο για να αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εξετάζουν την πιθανότητα οι εμβολιασμοί των παιδιών κατά της Covid-19 να γίνονται από τους ίδιους τους παιδιάτρους που τα παρακολουθούν, στα ιδιωτικά ιατρεία.

Είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να εμπιστευθούν τη διαδικασία, τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά και να νοιώσουν περισσότερη ασφάλεια, όπως κατέληξαν.

Το αίτημα ετέθη στην κυβέρνηση από την Ομοσπονδία των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iatropedia.gr η κυβέρνηση θεώρησε πολύ λογικό το επιχείρημα των παιδιάτρων και συμφώνησε να προωθήσει τους εμβολιασμούς στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας παρέθεσε τα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος:

“Ο παιδίατρος μπορεί να εξηγήσει στον γονιό με επιχειρήματα ότι το σωστότερο που έχει να κάνει για το παιδί του είναι να το εμβολιάσει και να το κάνει σε ένα περιβάλλον που εμπιστεύεται και να αισθάνεται και το παιδί πολύ καλύτερα.

Επιπλέον έχουμε όλη την τεχνογνωσία γιατί η ειδικότητά μας είναι να κάνουμε εμβόλια. Είναι νομίζω κομβικό σημείο, αν θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά γρήγορα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλούκας.

Χρούσος: Οι παιδίατροι είναι “φύλακες” των παιδιών

Ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι οι ίδιοι οι παιδίατροι να ενημερώσουν τους γονείς και να τους διαβεβαιώσουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Στην Αμερική αλλά και στον Καναδά, όπως αναφέρει στο iatropedia.gr o Καθηγητής κ. Χρούσος, έχουν δοθεί εκατομμύρια εμβόλια σε παιδιά και υπάρχει εμπειρία σχεδόν τριών εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ηλικίες 12 με 18 ετών.

“Συζητήθηκε να περάσει ο εμβολιασμός των παιδιών στους παιδιάτρους και μάλλον θα γίνει. Ήμουν στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Τέθηκε η πρόταση και θεωρήθηκε λογικό να τα αναλάβουν τα παιδιά οι παιδίατροι, τους οποίους εμπιστεύονται και οι γονείς. Λόγω του πολύ μεταδοτικού νέου ιού, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να προσλάβουν τον ιό να μολυνθούν.

Και επίσης, λόγω του ότι είναι και ο ιός αυτός πιο παθογόνος, να αρρωστήσουν. Η θετική συμβολή των παιδιάτρων θα είναι στο γεγονός ότι θα μπορούν να μιλήσουν στους γονείς. Και επίσης, τα παιδιά θα βρεθούν για εμβολιασμό σε ένα γνώριμο μέρος για να εμβολιαστούν από τον παιδίατρό τους που τους κάνει όλους τους εμβολιασμούς.

Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης γιατροί οι παιδίατροι είναι “φύλακες” των παιδιών κατά κάποιο τρόπο”, σημειώνει καταλήγοντας ο κ. Χρούσος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δεν νοσούν με βαριά συμπτώματα της νόσου Covid-19, εμφανίζουν -ακόμα και τα ασυμπτωματικά- μετά από έναν μήνα μακροχρόνια προβλήματα εξαιτίας της long covid, αλλά και του πολυοργανικού συνδρόμου που είναι πολύ σοβαρά και τα δύο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

iatropedia.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook