Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις: Πότε θα δοθούν και σε ποιους – Όλα όσα αποκάλυψε ο Χατζηδάκης

έρχονται-αυξήσεις-στις-συντάξεις-πότ-1419861

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023

Όπως γνωστοποίησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης “υπάρχει ρύθμιση από παλιά η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία της αύξησης των συντάξεων στο ελληνικό δημόσιo, στην ελληνική δημοκρατία θα επανεκκινήσει από 1/1/2023″. Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσο θα είναι αυτή η αύξηση.” Η σύνταξη αυτή καθορίζεται με μαθηματικό τύπο”, απάντησε και πρόσθεσε ότι “είναι συνάρτηση της ανάπτυξης η αύξηση αυτή . Δεν ξέρουμε ακόμα πόση θα είναι αυτή το 2022 και του πληθωρισμού που επίσης δεν ξέρουμε πόσο είναι. Προβλέπεται στον νόμο ο μαθηματικός τύπος που καθορίζει την αύξηση της σύνταξης. Άρα δεν παρεμβαίνει ο υπουργός, είναι θέμα μαθηματικό”.

Στην ερώτηση εάν η αύξηση αυτή θα είναι κάτω από 5% είπε ότι δεν μπορεί να πει.”Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα” σημείωσε.

Ποιους θα αφορά η σύνταξη

Στο ερώτημα εάν η αύξηση αυτή θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους είπε ότι” θα είναι για όλους τους συνταξιούχους” ωστόσο την ίδια στιγμή ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα με κάποιες συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.

“Υπάρχουν τα θέματα της προσωπικής διαφοράς. Διότι ορισμένοι με βάση τον νόμο Κατρούγκαλο θα έβλεπαν μείωση στη σύνταξη τους. Δεν είδαν- σε αντιστάθμισμα τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την τρόικα να υπάρξει ο περιβόητος θεσμός της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή συμφωνήθηκε ό,τι στις μελλοντικές αυξήσεις αυτή η προσωπική διαφορά θα ροκανίζεται μέχρι να φτάσει στο σημείο ο συνταξιούχος να πάρει αύξηση. Άρα πολλοί συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση, άλλοι δεν θα πάρουν όπως συνέβη στο νόμο Βρούτση που έδωσε αυξήσεις στους συνταξιούχους πάνω από 30 χρόνια. Κάποιοι είδαν τις αυξήσεις στην τσέπη τους, κάποιοι άλλοι είδαν να ροκανίζεται η προσωπική διαφορά και βρέθηκαν σε καλύτερη θέση μετά “, τόνισε.

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί

Επίσης ρωτήθηκε πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και πότε θα γίνει η σχετική συνεδρίαση. “Περιμένω αυτές τις ημέρες την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ σε συνεργασία φέρνουν μια εισήγηση. Αυτή η εισήγηση βασίζεται στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και διαφόρων άλλων Ινστιτούτων μεταξύ άλλων και της Τράπεζας της Ελλάδας. Όλα τα αυτά θα τα μελετήσουμε. Και στη συνέχεια θα κάνω την εισήγηση μου στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Θα ισχύσει η αύξηση από 1η Μαΐου” απάντησε.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook