Έρχονται αυστηρά νέα μέτρα μαζί με τη μετάλλαξη «Όμικρον» – Ραγδαίες εξελίξεις μετά τα Χριστούγεννα

έρχονται-αυστηρά-νέα-μέτρα-μαζί-με-τη-μ-1158427

Μια σειρά από αυστηρά νέα μέτρα βρίσκονται στα συρτάρια υπό το φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον»

Έρχονται νέα μέτρα στην Ελλάδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και αυτά τα σενάρια για νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τα φέρνει η μετάλλαξη «Όμικρον».

Εκτιμάται ότι μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα σαρώσει τη χώρα και θα επικρατήσει. Μπορεί να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη, είναι όμως άκρως μεταδοτική και όπως φαίνεται δεν καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια, ακόμα και με την τρίτη δόση.

Νέα μέτρα και «lockdown» έχουμε από σήμερα Δευτέρα 13/12 και για τους εμβολιασμένους 60ρηδες που δεν έκαναν την τρίτη δόση με μπλόκο σε εσωτερικούς χώρους με rapid στους υπόλοιπους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μετά τις γιορτές μια πρώτη γεύση δίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis για την πορεία της πανδημίας τα Χριστούγεννα και το νέο έτος… «Μέχρι τα Χριστούγεννα υπερισχύει σίγουρα η Δέλτα. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», απαντά ο καθηγητής.

Και συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε θάρρος από τη μείωση των κρουσμάτων τα Χριστούγεννα και είναι ανάγκη να για «τήρηση μέτρων και σοβαρότητα»… Όπως μάς αποκάλυψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «έχουμε κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν σενάρια ότι θα είναι πιο γρήγορη στη μολυσματικότητα. Επειδή θεωρούμε ότι θα συνεχίζουν να γίνονται τα τρίτα εμβόλια , θα πάει έτσι. Αν φοβηθούν να κάνουν όμως την τρίτη δόση ή κάτσουν να περιμένουν να την κάνουν αργότερα, θα είναι λάθος καθώς θα μείνουν αθωράκιστοι.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να γυρίσουμε από τη μια μέρα στην άλλη, τα πανεπιστήμια σε υβριδική λειτουργία. Στα σχολεία το να πάνε σε τηλεκπαίδευση αν κάνει έξαρση κρουσμάτων η Όμικρον, θα είναι απαραίτητο διότι τα παιδιά θα λειτουργήσουν ως Δούριοι Ίπποι», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τονίζει ότι κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει το μοναδικό αμυντικό όπλο κατά της νέας παραλλαγής.

«Να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Να μπορούμε να περάσουμε άμεσα την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρχει μια εβδομάδα να καθυστερήσουμε επειδή θα ξεφύγει. Να προετοιμαστούν τώρα που θα έχουμε την αποκλιμάκωση. Στην Όμικρον δεν τίθεται μάλλον θέμα περισσότερων ΜΕΘ αλλά να εφαρμόσουμε τρόπους μειώσεις της υπερμεταδοτικότητας. Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Οι εμβολιασμένοι 60αρηδες σε lockdown

Νέα μέτρα περιμένουν τους εμβολιασμένους 60ρηδες από σήμερα 13 Δεκεμβρίου και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αν δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, τότε θα θεωρούνται σαν να είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα από σήμερα 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, το πιστοποιητικό τους παύει να ισχύει και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, με τους ίδιους περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook