Έρχονται 3 αλλαγές από Ιανουάριο σε φάρμακα και εξετάσεις

έρχονται-3-αλλαγές-από-ιανουάριο-σε-φάρ-1250269

Τρεις βασικές αλλαγές θα επιχειρήσει να κάνει στο σύστημα υγείας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με το νέος έτος, έχοντας ωστόσο στο επίκεντρο της την πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα ήδη υπάρχει το σχέδιο αν αυξηθούν οι νοσηλείες μετά τις γιορτές, θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, επειδή η εντολή της κεντρικής κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγές από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σε διάφορους τομείς.

Αλλαγές σε πρόσωπα

Η αρχή θα γίνει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr με τα στελέχη της Υγείας. Ειδικότερα αλλαγές σε πρόσωπα και Προέδρους φορέων και Οργανισμών στα μέσα Ιανουαρίου σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά να ξεκινήσει αλλαγές σε στελέχη που σήμερα ηγούνται διαφόρων φορέων.

Η περίοδος αυτή δεν επελέγη βέβαια τυχαία καθώς συμπίπτει με την 7η Ιανουαρίου που έχει ορισθεί επισήμως τουλάχιστον ως η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να παραιτηθούν όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις και θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αλλαγές σε πρόσωπα αναμένεται να υπάρξουν στον ΕΟΦ, στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στους Διοικητές των Νοσοκομείων και των Διοικητών των ΥΠΕ.

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, αφορά στα φάρμακα. Η εντολή που έχει δοθεί …άνωθεν είναι να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη και οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην χρειάζεται να πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) δηλαδή να μην είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν οι πωλήσεις υπερβαίνουν την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Κάτι το οποίο όμως αποτελεί έναν σύνθετο γρίφο για το υπουργείο Υγείας. Αυτό που έχει σημασία για τους ασθενείς πάντως είναι να ορισθούν τέτοιοι κανόνες και τιμές στα νέα φάρμακα, ώστε οι βαριά πάσχοντες να μην στερούνται τις νέες θεραπείες τους.

Γι αυτό έως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα φάρμακα (τις εκπτώσεις που θα δοθούν), ώστε να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενες εκπτώσεις για το δημόσιο και τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας, λένε πηγές του ethnos.gr.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να μειώσει όσο είναι δυνατόν τις τιμές ειδικά των νέων και ακριβών φαρμάκων ώστε να μην ξεφύγει η δαπάνη που έχει προϋπολογισθεί.

Δωρεάν εξετάσεις

Από την άλλη η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε κάποιες παροχές προς τους πολίτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών. Γι αυτό και βασικό μέλημα των στελεχών είναι – όπως λένε πηγές του ethnos.gr – να δοθούν οι δωρεάν εξετάσεις που είχε υποσχεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολλάκις σε διάφορες ομιλίες του.

Γι αυτό με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν από τις αρχές του 2022 όλοι οι πολίτες ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Πρόκειται για προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού που προετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν στον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του προστάτη ενώ είναι πιθανό στο πρώτο κομμάτι του σχεδίου να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η διενέργεια των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα γίνει σε δημόσιες μονάδες υγείας. Οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσα από τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ ποιες εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεάν.

Άλλωστε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στοχευμένες εξετάσεις σε κάθε πολίτη ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία και τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν να γίνονται από τις αρχές του νέους έτους.

Οι πολίτες πάντως σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λαμβάνουν ένα sms στο οποίο θα αναφέρεται ποια εξέταση δικαιούνται δωρεάν με βάση την ηλικία.

Θα μπορούν στη συνέχεια μέσα από το ψηφιακό σύστημα της υγείας myhealth να κλείνουν ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή που θα είναι διαθέσιμη. Είναι πιθανό πάντως να αξιοποιηθούν και ιδιωτικές μονάδες υγείας που σήμερα συνεργάζονται ούτως ή άλλως με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει το σύνολο του πληθυσμού να εξυπηρετηθεί άμεσα και να βρει διαθέσιμα ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook