Έρχεται σύντομα η επιδότηση δημιουργίας e-shop – Όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη

έρχεται-σύντομα-η-επιδότηση-δημιουργ-1163147

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η δράση μέσω της οποίας θα επιδοτείται με ποσό μέχρι 5.000 ευρώ η δημιουργία ή η αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), πράγμα που αναμένουν με ανυπομονησία χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα και φυσικά στα Χανιά.

Η δράση θα ονομάζεται «e-λιανικό» και, όπως αναφέρεται στο έγγραφο προδημοσίευσης, θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα καθορισθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης, αλλά οι προϋποθέσεις που ήδη αναφέρονται στην προδημοσίευση, είναι οι ακόλουθες:

  • Να έχουν ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ (ΚΑΔ 47 και Αναλυτικοί αυτού με την

    εξαίρεση του τομέα της αλιείας και της εμπορίας καπνού και προϊόντων καπνού)

– Υφιστάμενες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ έως την 30/9/2019

– Νεοσύστατες: ημερομηνία απόκτησης του ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΔ από 1/10/2019 έως την 7/11/2020

  • Nα διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, δηλαδή εμπορικό χώρο που

    υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,

  • Nα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής
  • Nα έχουν ολοκληρώσει (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) την περίοδο από 18/03/2020 έως και πριν την υποβολή της αίτησης, την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος που θα πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 Θα λειτουργεί σε δύο γλώσσες καθώς και σε περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile

responsive

 Θα συνοδεύεται από λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών

 Θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στο σύνολο των

προσφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών

 Να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

 Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η

επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το

ποσό των 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2)

προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης

 Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την προδημοσίευση, από τη δράση θα εξαιρεθούν:

  • Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ)
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καπνού και προϊόντων καπνού

Η δράση εντάσσεται έχει προϋπολογισμό 80 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αναφέρεται ακόμα πως, σε περίπτωση που τα αιτήματα των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας υπερβαίνουν το διαθέσιμο ποσό, αυτό θα αυξηθεί μέχρι την κάλυψη του συνόλου των αιτημάτων.

Πως θα αξιολογούνται οι αιτήσεις

Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την προδημοσίευση, θα είναι άμεση, και ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης των Υφιστάμενων επιχειρήσεων ορίζεται η μείωση του Κύκλου Εργασιών 4ου τριμήνου 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο Κύκλο Εργασιών 4ου τρίμηνου έτους 2019. Η μείωση πρέπει σε ποσοστό να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 20%. Το κριτήριο δεν θα εφαρμοστεί στις Νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το έγγραφο της προδημοσίευσης ΕΔΩ.

Η κίνηση στην αγορά

Όπως δήλωσαν στο zarpanews.gr οι Ανδρέας Κατσομπενάκης και Μάριος Καραμπούλας, στελέχη της εταιρίας δημιουργίας ιστοσελίδων Net22 στα Χανιά, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει σημαντική ζήτηση από επαγγελματίες που θέλουν να φτιάξουν e-shop, πράγμα που αναμένεται να ενταθεί όταν βγει και επίσημα η αναλυτική πρόσκληση για την επιδότηση.

Το ποσό των 5.000 ευρώ της επιχορήγησης θεωρείται επαρκές για τη δημιουργία ενός e-shop μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι για τους επιχειρηματίες που θα το δημιουργήσουν, αυτό αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα.

Το επόμενο στάδιο είναι η σωστή λειτουργία του και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσομπενάκης, «Το να λειτουργήσει κανείς ένα e-shop απαιτεί την ίδια υπευθυνότητα, όπως και στην κανονική επιχείρηση. Πρέπει να δείχνεις τα προϊόντα σου σωστά, πρέπει να τα προωθείς μέσω social media. Θετικό είναι πως βλέπουμε ότι ανοίγουν κάποιες θέσεις εργασίας. Θα δουλέψουν άνθρωποι για να ενημερώνουν τα e-shop, θα δουλέψουν φωτογράφοι. Ήδη στα Χανιά υπάρχει ζήτηση ανθρώπων που έχουν εμπειρία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επαγγελματίες που θέλουν να λειτουργήσουν σωστά, ψάχνουν τέτοιους ανθρώπους για την αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων τους.»

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook