Έρχεται στην Κρήτη ο Πύρρος Δήμας – Θα γίνει Επίτιμος Δημότης

έρχεται-στην-κρήτη-ο-πύρρος-δήμας-θα-1463648

Στην Κρήτη πρόκειται να βρεθεί μέσα στον επόμενο μήνα ο τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Ο Έλληνας αθλητής Πύρρος Δήμας, που έχει δοξάσει τη χώρα μας όσο ελάχιστοι τα τελευταία 30 χρόνια υψώνοντας τη γαλανόλευκη στο υψηλότερο βάρθο των Ολυμπιακών Αγώνων, πρόκειται να επισκεφθεί την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα τις Βούτες Ηρακλείου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Μουσαφίρης» με συγγραφέα τον συντοπίτη μας Μιχάλη Δασκαλάκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας Βουτών, στις 7:30 το απόγευμα, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης η οποία ανέλαβε και την έκδοση του βιβλίου.

Μάλιστα, έπειτα από ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουτών, «ο Πύρρος Δήμας θα τιμηθεί ως Επίτιμος Δημότης ενώ ένας δρόμος θα λάβει και το όνομα του αφού κι εκείνος αναμένεται να μας τιμήσει με την παρουσία του» ανέφερε στο cretapost η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μαρία Κουντούρη – Βαρδαλαχάκη.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Συριγωνάκης επισήμανε στο cretapost ότι «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουτών έφερε το αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο αφορά στην κρητική παράδοση. Πάντα η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός και στηρίζει δράσεις που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να εκδώσουμε και το βιβλίο το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι διανέμεται δωρεάν ως έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο συγγραφέας του «Μουσαφίρη», Μιχάλης Δασκαλάκης, γεννήθηκε το 1976 στην κωμόπολη Βούτες Ηρακλείου. Επί πολλά χρόνια έζησε στη Θεσσαλονίκη ενώ πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το βιβλίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα, από όπου και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το cretapost.

Πρόκειται για βιβλίο γραμμένο σε έμμετρο ποιητικό λόγο το οποίο αντλεί έμπνευση από το ύφος του «Ερωτόκριτου» ενώ τον συγγραφέα δένει μία στενή προσωπική φιλία με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Ο ίδιος στην ερώτηση από πού άντλησε την έμπνευση για το βιβλίο απάντησε με την βαριά και γνήσια κρητική προφορά του: «Οι πρώτες γραμμές του «Μουσαφίρη» γράφτηκαν το ίδιο βράδυ της ημέρας που γεννήθηκε η θυγατέρα μου, στις 26/6/1998. Σκοπός του να αφήσω στο χαρτί το βάρος του χρέους που είχα αναλάβει και ήθελα να της το κληροδοτήσω (πλέον και στον γιο μου, που γεννήθηκε αργότερα) ως παρακαταθήκη της ψυχής και του νου μου. Από τότε, το βιβλίο το είχα σαφή (σ.σ. συνέχεια) κοντά μου και ζύγιαζα κάθε λέξη για να αφήσω στα κοπέλια μου διδάγματα από τη ζωή αλλά και ό,τι μυρίζει Κρήτη ώστε να κατέχουνε την καταγωγή και τις αξίες του τόπου τους σε όποιο λιμάνι κι αν στέσουνε την βάρκα τους».

cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook