«Έρχεται» στα Χανιά η Motor Oil – Που θέλει να χτίσει μονάδα παραγωγής ενέργειας

Φωτογραφία αρχείου

Έτοιμη για μία σημαντική επένδυση στα Χανιά είναι η εταιρεία Motor Oil. Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στο φύλλο της 8ης Μαρτίου, έχει κατατεθεί η αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για θεμελίωση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατάνι της Σούδας.

Το θέμα ανέδειξε ο πρώην Αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, διερωτώμενος για την διαδικασία της παραχώρησης του σημείου στην Motor Oil:

«Ποιοί εισηγήθηκαν την περιοχή πέρα Πλατάνι του Δήμου Χανίων ως υποδοχέα βιομηχανίας μέσης και υψηλής οχλήσεως και μονάδων αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Χωροταξικό της Περιφέρειας Κρήτης; Ποιοί δεν αντέδρασαν παρά τις οχλήσεις που δέχτηκαν; Και ποιός τελικά υπέγραψε το σχετικό ΦΕΚ;»

Η φωτογραφία της παρακάτω δημοσίευσης από το φύλλο της Οικονομικής Καθημερινής (08/03/19).

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, μετά τα δημοσιεύματα, τοποθετήθηκε επί του θέματος, καθαρά αρνητική σε κάθε προσπάθεια για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αφού συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τις συνέπειες της οποίας ζήσαμε στο «πετσί» μας με τις πρόσφατες καταστροφές.

Αναλυτικά:

«Όχι δεξαμενές και νέο εργοστάσιο στο Πέρα Πλατάνι

Την ώρα που η νεολαία κινητοποιείται σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου απαιτώντας μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή και εγκατάλειψη των καυσίμων, την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση που στα λόγια συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις κι έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σχεδιάζει τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας.

Η υποκρισία και η διπλή γλώσσα περισσεύει στη χώρα μας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες. Ενώ σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ στην ίδια τη Νορβηγία, που επικαλούνται ως παράδειγμα εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα, αποφάσισαν πλέον να αποσύρουν όλες τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα, η κυβέρνηση εδώ δίνει άδεια για δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα δίπλα στην πόλη των Χανίων, στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας.

Το φυσικό αέριο που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν είναι κι αυτό ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου, συμβάλλει κι αυτό στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν κι αυτά που προκάλεσαν τις πρόσφατες καταστροφές και μας κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας.

Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μυαλό δε βάζουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Αντί να συζητάμε για την αντικατάσταση του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας που είναι επίσης δίπλα στα Χανιά με παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχεδιάζουν κάποιοι να προσθέσουν άλλα 120 MW στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Δε θα συζητήσουμε εδώ ότι ο Ν. Χανίων παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση του αναλογεί και στέλνει ενέργεια προς την υπόλοιπη Κρήτη, κι αυτό σημαίνει όχι μόνο ατμοσφαιρική ρύπανση και συμβολή στην ένταση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σημαίνει και απώλεια ενέργειας, εφ’ όσον μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που στοιχίζει οικονομικά, μιας και μόνο τα λεφτά τους νοιάζουν.

Κι αν τους νοιάζουν μόνο τα λεφτά, μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να πάψουμε να στέλνουμε χρήματα του ελληνικού λαού σε άλλες χώρες από όπου εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

Μήπως έφτασε η ώρα όλα αυτά τα χρήματα να αρχίσουμε να τα επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον ήλιο και στον άνεμο που δεν είναι εισαγόμενες και δε ρυπαίνουν, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημαρχεία με φωτοβολταϊκά στις στέγες, εξοικονομώντας έτσι χρήματα όχι μόνο από το εισαγόμενο πετρέλαιο που δε θα εισάγουμε αλλά και από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουμε για αυτά τα κτήρια;»

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά δεν θα έφερναν καλώδιο από Πελοπόννησο να εξασφαλίσουν την ηλεκτρική επάρκεια του νησιού? Αλλλα άντε και ένα σταθμό στον κολλητό της κυβέρνησης μέχρι την υλοποίηση του έργου (αν γίνει ποτε)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ