Έρχεται νέα ρύθμιση – ανάσα σε 100 δόσεις για χρέη προς τους δήμους

έρχεται-νέα-ρύθμιση-ανάσα-σε-100-δόσεις-648031

Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών σε έως και 100 δόσεις για οφειλές ιδιωτών προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, με υπογραφή του Αλέξη Χαρίτση

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο τους οφειλέτες όσο και τους δήμους. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κούρεμα των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων έως και 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης. Για την εξόφληση σε 2 έως 24 δόσεις η απαλλαγή είναι 80%, για 25 έως 48 δόσεις η απαλλαγή είναι 70%, για 49 έως 72 δόσεις η απαλλαγή είναι 60% και για 73 έως 100 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 50%.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται οφειλές που τελούν είτε σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών. Επίσης, μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα για ρύθμιση.

Με την ψήφιση της διάταξης, ο υπόχρεος μπορεί μέσα σε τέσσερις μήνες να καταθέσει αίτηση για ρύθμιση. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, με το χαμηλότερο ποσό να ορίζεται στα 20 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης επιβάλλεται προσαύξηση κατά 5% επί του ποσού της δόσης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης δεν συντρέχουν λόγοι δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας του οφειλέτη εφόσον έχει καταβάλλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή από 5.001 έως 10.000 ευρώ και 20% για χρέη άνω των 10.001 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook