Έρχεται νέα παράταση (της παράτασης) του lockdown – Τι γίνεται με τα «έξυπνα» μέτρα

έρχεται-νέα-παράταση-της-παράτασης-το-1136630

Οι προβλέψεις δείχνουν νέα παράταση του lockdown, λόγω κορονοϊού, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το επόμενο βήμα

Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα, της (νέας) παράτασης του lockdown, με την εφαρμογή των «έξυπνων» όπως τα χαρακτήρισε η κυβέρνηση, μέτρα, ενώ συμπληρώνουμε τέσσερις μήνες καραντίνα, αλλά στον εθνικό ορίζοντα δεν διαφαίνεται σημάδι αισιοδοξίας.

Ο μεταλλαγμένος ιός καλπάζει και ήδη δείχνει να κυριαρχεί στην Αττική, τα ημερήσια κρούσματα και οι διασωληνώσεις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα σχέδια για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαδέχονται το ένα, το άλλο, και τα επιδημιολογικά μοντέλα, όχι μόνο δεν προοιωνίζουν αποκλιμάκωση στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά προβλέπουν κορύφωση στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και έναρξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης μετά από τουλάχιστον δέκα μέρες.

Ενδεικτική είναι η βάσει μοντέλου πρόγνωση του καθηγητή Ν. Τζανάκη για 3.000 κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα και αριθμό διασωληνωμένων έως και 620 άτομα στα τέλη του μήνα. Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά δεδομένα της πανδημίας καθιστούν επί της ουσίας απαγορευτική την επανεκκίνηση της του λιανεμπορίου στις 16 του τρέχοντος μηνός, δηλαδή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση, πιεζόμενοι από τους επαγγελματίες του λιανεμπορίου αλλά και τις ισχνές, πλέον, αντοχές της οικονομίας.

Αντίθετα, στη φάση που βρισκόμαστε, το πλέον αισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο – το οποίο και αυτό θα «αναμετρηθεί» με την πραγματικότητα – προβλέπει να σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο από τις 22 έως το τέλος Μαρτίου, με περιορισμούς στον αριθμό των εισερχόμενων πελατών. Το τελευταίο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι τα μικρά και συνοικιακά καταστήματα θα λειτουργούν με φυσική παρουσία των καταναλωτών, αλλά με αυστηρούς όρους (διπλή μάσκα, αποστολή sms στο 13032, το οποίο θα επιτρέπει μία μόνο φορά το 24ωρο ή ανά 48 ώρες). Και τα μεγαλύτερα, με τις μεθόδους του click away και click in shop.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μία εβδομάδα αργότερα υπολογίζεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αρχής γενομένης αυτή τη φορά από τα Λύκεια και μετά από τεστ κορονοϊού σε καθηγητές και μαθητές.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ακόμα την επαναλειτουργία της εστίασης κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Και αυτό, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν είναι ρεαλιστικό.

Με δεδομένη τη μεταδοτικότητα του ιού, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα γεννά το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέσα στον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών, ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

One thought on “Έρχεται νέα παράταση (της παράτασης) του lockdown – Τι γίνεται με τα «έξυπνα» μέτρα

  1. Όταν όλοι οι ηλίθιοι βγάζουν αποφάσεις και τις ονομάζουν έξυπνες….
    έχοντας βέβαια και την αβάντα ενός στρατού απο δούλους (Ελληνική Αστυνομία) να εκτελεί τα παραγγέλματα τους .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook