Έρχεται νέα χαλάρωση μέτρων σε μετακινήσεις και SMS

έρχεται-νέα-χαλάρωση-μέτρων-σε-μετακι-1184605

Το τρίπτυχο «εμβόλια – self test και μαζικά rapid test» οδηγεί τους ειδικούς σε σταδιακή άρση του lockdown

Καλοκαιρινός αέρας «ελευθερίας» φαίνεται ότι αρχίζει και πνέει και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία στην αντίστροφη μέτρηση για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων – όχι όμως και των μέτρων προστασίας – δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξη ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί επί τάπητος, με κομβικό σημείο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να αλλάξει.

Η αισιοδοξία της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της Επιτροπής, περιλαμβανομένων και κάποιων από τους «σκληρούς», εκτιμά ότι το τρίπτυχο «εμβόλια-self test και μαζικά rapid test», μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας προς το καλοκαίρι.

Όπως εξηγούν πηγές της Επιτροπής στο iEidiseis, η πανδημία δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, τόσο σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τα διενεργούμενα rapid test, όσο και σε αυτό των διασωληνωμένων.

Κατά τις ίδιες πηγές το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, πλην των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων, από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν πρέπει να προκαλεί αγωνία στους γονείς, καθώς, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία από τα Λύκεια, η υποχρεωτική διενέργεια δύο self test εβδομαδιαίως από μαθητές και καθηγητές, τα μέτρα προστασίας και η συνέπεια με την οποία η μαθητική κοινότητα τα ακολουθεί, διασφαλίζουν την ομαλή ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής εκπαιδευτικής χρονιάς.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και για τον τουρισμό, καθώς όπως λένε οι ίδιες πηγές, όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονΟϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα, θα υποβάλλονται σε έλεγχο και υποχρεωτική καραντίνα, ενώ όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Οσο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, παρ ότι δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής κάποια ειδική κατηγορία, στην πλειονότητά τους εντάσσονται στις ηλικίες που ήδη έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των Μουσείων ταυτόχρονα με την έλευση των πρώτων τουριστών, καθώς και για την επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων στις 21 του μηνός, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση. Βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πιθανότατα μία εβδομάδα μετά τα δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ στις 14 Μαΐου θα αρθεί η απαγόρευση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και η υποχρέωση αποστολής SMS.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα παραμείνει σε εγρήγορση και όπου καταγράφεται επικίνδυνη αύξηση του ιιού φορτίου, θα επιβάλλονται τα ανάλογα μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανό να μπει άμεσα στο «κόκκινο» η Αιτωλοακαρνανία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μέτρα που θα επιβληθούν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook