Έρχεται και στα Χανιά η «Barbara» με χιονιά διαρκείας και επικίνδυνα φαινόμενα – Σε ετοιμότητα οι Αρχές – Τι θα γίνει με τα σχολεία

έρχεται-και-στα-χανιά-η-barbara-με-χιονιά-δ-1364594
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται και στα Χανιά από την Κυριακή έως και την Τετάρτη με βροχές, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανίων μετά και την έκτακτη  συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου  το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή.
Οι πολίτες από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενώ το βράδυ της Κυριακής θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων με το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι το κλείσιμο μόνο για τις ορεινές περιοχές όπου και εάν χρειαστεί και όχι για τα αστικά κέντρα.
«Ο καιρός όπως φαίνεται θα είναι δριμύς. Το φαινόμενο θα κρατήσει τρεις μέρες. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς έχουμε την αρμοδιότητα να κρατήσουμε ανοικτό το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο και βέβαια να συνδράμουμε στο έργο των Δήμων» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. Ο κ. Καλογερής κάλεσε τους κατοίκους ορεινών περιοχών που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας στα Χανιά, να κάνουν τη μετακίνηση από το βράδυ της Κυριακής.
Επίσης κάλεσε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπενθυμίζοντας ότι είναι και υποχρεωμένοι βάσει νόμου πλέον να έχουν εφοδιαστεί με αλυσίδες.
Παράλληλα, ένας στόλος μηχανημάτων εργολάβων είναι σε ετοιμότητα σε όλο το νομό ώστε να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί.
Για την λειτουργία των σχολείων: «Γιατί να αποκλείσουμε από τη μάθηση το 95% των παιδιών; Απ’ ό,τι φαίνεται η τάση είναι να μείνουν ανοικτά και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου τα παιδιά να μην πάνε σχολείο» σημείωσε ο κ. Καλογερής.

Με προσοχή οι Κυριακάτικες εξορμήσεις
Για ένα αρκετά έντονο κύμα κακοκαιρίας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. «Το πότε θα ξεκινήσει το φαινόμενο εξαρτάται από το δυτικό ρεύμα. (…)
Τα φαινόμενα το πρωί της Κυριακής εμφανίζονται να είναι ήπια. Δηλαδή θα έχουμε νεφώσεις, κάποιες τοπικού χαρακτήρα βροχές και χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα. Γρήγορα όμως αυτές οι βροχοπτώσεις αρχίζουν και ενισχύονται (…) και είναι πιθανό να δούμε πεδία πολύ υψηλής βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης.
Παράλληλα σταδιακά τα ύψη της χιονόπτωσης όπως σημείωσε αρχίζουν και χαμηλώνουν με χιόνια ακόμα και στα υψόμετρα των 500- 600 μέτρων. «Θα σχηματιστεί μια σημαντική χιόνοστρωση ενώ τη νύχτα και το πρωί της Δευτέρας οι εντάσεις των χιονοπτώσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι χαμηλότερες ζώνες θα εχουν κάποιο χιονόνερο ή κάποιες χιονονιφάδες αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα» ανέφερε.
«Όλη αυτή η κακοκαιρία θα έχει διάρκεια» τόνισε διευκρινίζοντας ότι τα φαινόμενα δεν θα υποχωρήσουν πριν την Τετάρτη ενώ ειδικά από την Δευτέρα αναμένεται και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.
«Δεν είναι απαγορευτικό κάποιος αύριο να κάνει μια εκδρομή αλλά πρέπει να έχει τα κατάλληλα μέσα στο αυτοκίνητό του και να είναι προετοιμασμένος όταν θα δει τη χιονόπτωση να ξεκινά, να πάρει αμέσως τον δρόμο της επιστροφής» εκτίμησε, τέλος ο κ. Λέκκας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων του νομού που είναι σε ετοιμότητα με δικούς τους εργολάβους, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του λιμενικού, του ΕΚΑΒ του Ερυθρού Σταυρού και του Δασαρχείου.
Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών, Πολύμνια Σκλαβάκη, τόνισε πως δεν θα χρειαστεί συνδρομή ο εργαζόμενος στο Ξυλόσκαλο ενώ έδωσε σε Δήμους και Περιφέρεια το «ελεύθερο» να προχωρούν σε κοπές επικίνδυνων κλαδιών και δέντρων όπου χρειάζεται όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, χωρίς να περιμένουν ειδική άδεια.
Στην σύσκεψη, από μεριάς του ΔΕΔΔΗΕ ο προϊστάμενος νησιών πλέον, Γιώργος Πλοκαμάκης, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να κοινοποιούν μέσω ίντερνετ τις φωτογραφίες από ζημιές που χρειάζονται αποκατάσταση ώστε τα συνεργεία να έχουν εικόνα πριν καν πάνε στο σημείο.
Για τον Δήμο Χανίων ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης σημείωσε πως σε Κεραμεια και Θερισο είναι 3 μηχανήματα jcb σε ετοιμότητα και ένα  stand by για το Ακρωτήρι
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε πως είναι σε ετοιμότητα εργολάβοι και στις 4 δημοτικές ενότητας για εκχιονισμούς και διανοίξεις δρόμων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα.

Να ακολουθούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας  και των αρχών.

Να ενημερώνονται τακτικά από το διαδίκτυο σχετικό site της Ελληνικής Αστυνομίας για την κατάσταση του οδικού δικτύου. https://www.astynomia.gr/ , καθώς και την εξέλιξη του καιρού από την ΕΜΥhttp://emy.gr/emy/el/

Άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως χρειάζονται καθημερινή ιατρική φροντίδα ή χρειάζονται φάρμακα και κατοικούν σε ορεινές περιοχές να φροντίσουν να έχουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς ενδέχεται για κάποιες ώρες οι δρόμοι να παραμείνουν απροσπέλαστοι.

Οι οδηγοί που θα κινούνται στα ορεινά και ημιορεινά να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα μέσα υποβοήθησης των οχημάτων στα ολισθηρά οδοστρώματα.

Οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν σε μεγάλα υψόμετρα τα ποιμνιοστάσιά τους να φροντίσουν για την επαρκή ποσότητα ζωοτροφών. Να γνωρίζουν ότι, για λόγους ασφάλειας των εργαζομένων , τα Μηχ/τα έργων  δεν επιχειρούν την νύχτα , επομένως θα πρέπει οι μετακινήσεις να αποφεύγονται.

Οδηγίες αυτοπροστασίας διατίθενται στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. https://www.civilprotection.gr/el

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook