Έρχεται… Δείτε την εξέλιξη του Μεσογειακού Κυκλώνα σε πραγματικό χρόνο

έρχεται-δείτε-την-εξέλιξη-του-μεσογε-1106614

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται από σήμερα, έκανε χθες με έκτακτη δήλωσή του μέσω ΕΡΤ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία Ιανός, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr θα φέρει ισχυρές καταιγίδες.

Θα επηρεαστούν πρώτες η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και η Αττική και η Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν και η Κρήτη.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της δορυφορικής εκτίμησης της βροχόπτωσης, η μέγιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται σε 595 χιλιοστά σε διάστημα μόλις 2 ημερών.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο Ιανός θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δείτε την εξέλιξη του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο

Πού θα χτυπήσει

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα νοτιοδυτικά, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρά φαινόμενα από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας με περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα νότια πελάγη πιθανόν έως 10 μποφόρ

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32, στην Ήπειρο από 17 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και προοδευτικά θα ενισχυθούν. Στο Βόρειο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα προς Παρασκευή.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς.

Πηγή: ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook