Έρχεται Χανιά ακόμα ένα υπερσύγχρονο F-16 Viper – Το υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Τανάγρα | Photos

έρχεται-χανιά-ακόμα-ένα-υπερσύγχρονο-f-1-1615057

Ακόμα ένα αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper παρέλαβε η χώρα μας. Το υπερσύγχρονο μαχητικό θα σταθμεύει στην 115ΠΜ στα Χανιά και το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα Βοιωτίας.

«Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία.

«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ.

Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί, έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16. Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας. Με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την απογείωση του F-16 Viper, του πέμπτου αναβαθμισμένου μαχητικού που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, επισκέφτηκε τον χώρο όπου γίνονται οι τεχνικές εργασίες στα F-16 Viper και τα P-3 Orion, ενώ ενημερώθηκε για τα δύο νέα κτίρια που εγκαινιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τη μονάδα χημικών διεργασιών και το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών.

Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει πλέον ανακάμψει, έχοντας τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης. Η ΕΑΒ κατέγραψε μεγάλη άνοδο στα έσοδα την τελευταία διετία και το 2021 επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από πολλές ζημιογόνες χρονιές. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος προβλέπει υπερδιπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2020.

Στο πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΒ περιλαμβάνονται η αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών F-16 στον τύπο Viper, που θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη τα πιο προηγμένα αυτού του είδους παγκοσμίως, η κατασκευή του πρώτου drone ελληνικού σχεδιασμού, του UAV «Αρχύτας», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η δημιουργία ενός δεύτερου drone, του «Γρύπα», σε συνεργασία με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, και η εξαγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130 που παράγονται για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin.

Παράλληλα, έχοντας προχωρήσει σε περισσότερες από 700 προσλήψεις την τελευταία διετία, η ΕΑΒ εισέρχεται στον χώρο του διαστήματος, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στη συναρμολόγηση μικροδορυφόρων. Εξελίσσεται ταυτόχρονα σε διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής, διευρύνοντας γεωγραφικά το αποτύπωμά της, καθώς έχει αναλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης αξίας για αραβικές χώρες.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

One thought on “Έρχεται Χανιά ακόμα ένα υπερσύγχρονο F-16 Viper – Το υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Τανάγρα | Photos

  1. Τα Leo θα αποσταλούν στους Ουκρανούς..; Θα συνεχιστεί ο αφοπλισμός; Ειδικά τώρα που οι Τούρκοι δεν απειλούν καθημερινά με απόβαση ..;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook