Έρχεται χαλάρωση των μέτρων – Ποιο είναι το πρώτο που θα… «αποχαιρετήσουμε»

έρχεται-χαλάρωση-των-μέτρων-ποιο-εί-1182539

Προς νέες αλλαγές μετά τις 23/1 με τη μουσική και το ελεύθερο ωράριο να επιστρέφουν σε εστίαση και διασκέδαση. Η σταθερά πτωτική πορεία στα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες φανερώνει ότι οδεύουμε προς κατάργηση κάποιων από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και είναι η πρώτη φορά που φαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.409 κρούσματα και σήμερα 19.772 νέες μολύνσεις, (με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 25.879 κρούσματα από 34.350 την περασμένη βδομάδα, μια ανάσα που την αναμένουν τόσο οι Ειδικοί κυρίως όμςω οι επαγελλματίες του χώρου. Εφόσον, λοιπόν, πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες μέρες, τα μέλη της Λοιμωξιλόγων θα εξετάσουν μια πρώτη «ελάφρυνση» των μέτρων.

Οι ίδιοι εκτιμούν, την ίδια στιγμή, ότι στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας – αρχές της μεθεπόμενης- θα έχουμε έναν μέσο όρο κρουσμάτων που θα κυμανθεί στις 10.000 νέες μολύνσεις και αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν (αρχικά) πίσω την απαγόρευση της μουσικής.

Και αυτό σε πρώτη φάση και από τις 23/1 και μετά, ενώ αν πάμε ακόμη καλύτερα (με μέσο όρο κρουσμάτων τα 5.000 κρούσματα) δεν αποκλείεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση και το τέλος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που σήμερα είναι έως τις 00:00.

Πάντως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο πρέπει ευλαβικά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά και να τηρούμε στο ακέραιο όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα ή βγει θετικό ένα rapid test ή το Pcr.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 23/1

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

-Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.

-Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

-Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook