Έρχεται αποζημίωση 100 ευρώ ανά καμμένη ελιά στους παραγωγούς του Ρεθύμνου – Η επόμενη μέρα από τον πύρινο εφιάλτη

έρχεται-αποζημίωση-100-ευρώ-ανά-καμμένη-1491340

Στάχτη ελαιώνες, αμπέλια, μελίσσια, βοσκοτόπια

συναντηση πετσα – ταταρακη

Εκατό ευρώ ανά καμμένη ρίζα ελιάς θα δοθεί ως αποζημίωση στους παραγωγούς των περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου. (Δείτε ΕΔΩ.) Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Την ίδια ώρα ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όπου συζήτησαν για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προέκυψαν από την πυρκαγιά και τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή άφησε πίσω της 21.500 στρέμματα καμμένης γης σε Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σαχτούρια, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη αλλά και ανθρώπους βυθισμένους στην απελπισία, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη σε δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η είδηση της άμεσης καταβολής μέρους της αποζημίωσης έρχεται ως μια δόση ανακούφισης στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η πρώτη καταβολή της αποζημίωσης θα δοθεί άμεσα στους παραγωγούς από το Ταμείο Αρωγής σε ποσοστό 50% ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί όταν αποκατασταθούν οι ζημιές στους ελαιώνες:

«Έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα. Πήγε πάρα πολύ καλά. Ωστόσο υπήρξε μια πολύ καλή εξέλιξη εχθές. Ζητούσαμε να δοθούν αποζημιώσεις μέσω του ταμείου αρωγής και όχι μέσω ΨΕΑ να αποκατασταθεί το φυτικό κεφάλαιο, ελιές και αμπέλια που έχουν πληγεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας, έχει καεί το 38,5 % της έκτασης σε ελιές, το 4,5% σε αμπέλια. όλη η καταστροφή υπολογίζεται στα 20.000 στρέμματα συν 1.500 στο Ροδάκινο, 21.500 στρέμματα. Αυτό που ευτυχώς δεν έγινε και το οποίο απευχόμασταν είναι εάν η διαδικασία των αποζημιώσεων πήγαινε μέσω ΨΕΑ, ένας παραγωγός θα έπαιρνε 21 ευρώ για κάθε ρίζα της  ελιάς, μετά από 3 χρόνια συν 4 χρόνια κάθε χρόνο μια απώλεια εισοδήματος 11 ευρώ, σύνολο δηλαδή 64 περίπου ευρώ. Αυτή τη στιγμή με την διαδικασία που γίνεται τώρα, ο παραγωγός θα πάρει 100 ευρώ ανά ρίζα ελιάς, προκαταβολή τα 50 χωρίς να κάνει τίποτα, μόνο με υπεύθυνη δήλωση και τα υπόλοιπα 50 θα τα πάει αφού φτιάξει τον ελαιώνα του. Ήταν πραγματικά μια πολύ καλή εξέλιξη. Έπρεπε να γίνει αυτό για τους ανθρώπους που θα μείνουν πίσω και θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν την περιοχή. Ο κόσμος είχε απελπιστεί μετά την μεγάλη καταστροφή που πάθαμε. Η απελπισία ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Δεν μπορούν πλέον να επενδύσουν. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα χρήματα είναι ένα καλό κίνητρο για να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειές τους».

Καταστροφή για το «Βιδιανό»

Επιπλέον, ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε και στην μεγάλη ζημιά που υπέστησαν οι αμπελώνες της περιοχής και η ποικιλία βιδιανό:

«Το Βιδιανό είναι από τις καλύτερες και πιο παραδοσιακές ποικιλίες που απαντάται στους Μέλαμπες και στο Αμάρι και υπήρξε μεγάλη ζημιά. Όχι ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά πολλή μεγάλη».

Η συνάντηση με τον Στέλιο Πέτσα – Δυο έργα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης μετά την συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ανακοίνωσε πως δυο εμβληματικά έργα για την περιοχή εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

«Καταρχήν δυο έργα του Δήμου Αγίου Βασιλείου εντάσσονται στο Τρίτσης, το ένα είναι το εμβληματικό κτίριο στην Κρύα Βρύση, ένα παλιό εργοστάσιο που ανακαινίζεται και θα λειτουργεί για να μαθαίνουμε την χλωρίδα της περιοχής μας, θα γίνονται σεμινάρια, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στις 750.000 ευρώ και το άλλο είναι στην πολιτική προστασία του Δήμου Αγίου Βασιλείου, άλλο ένα αίτημα που είχαμε υποβάλλει 760.000 ευρώ, τα οποία εντάσσονται τώρα αμέσως στο Τρίτσης.»

«Και εγώ και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ζητήσαμε κάποια χρήματα για άμεσες αποκαταστάσεις στα οδικά δίκτυα της Περιφέρειας και του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί αύριο διυπουργική σύσκεψη και την Δευτέρα θα ξέρουμε ακριβώς τα ποσά που θα πάρει και η περιφέρεια και ο δήμος.»

Πρόσκληση για την λειψυδρία

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης ανοίγει πρόκληση για την λειψυδρία από την ερχόμενη εβδομάδα: «Θα καταθέσω μια πρόταση 250.000 ευρώ για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή μας, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook