Επτά τρόποι να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας και να αδυνατίσετε

επτά-τρόποι-να-επιταχύνετε-τον-μεταβο-867325

Το πόσο γρήγορα καίει τις θερμίδες το σώμα σας εξαρτάται από διάφορα πράγματα. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν εξαιρετικό μεταβολισμό από τους γονείς τους. Επιπλέον οι άνδρες έχουν την τύχη να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες ακόμα και όταν ξεκουράζονται. Για τους περισσότερους ανθρώπους πάντως η ικανότητα του μεταβολισμού επιβραδύνεται μετά τα 40.

Γνωρίζετε όμως πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον μεταβολισμό κατορθώνοντας να μην τον επηρεάζει τόσο η ηλικία, το φύλο ή τα γονίδιά σας;

Γυμναστική για δυνατούς μυς

Το σώμα μας καίει διαρκώς θερμίδες ακόμα κι όταν δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή η μεταβολική διαδικασία (βασικός μεταβολικός ρυθμός) είναι ακόμα πιο ισχυρή για του μυώδεις ανθρώπους. Επιπλέον μετά από μία περίοδο σκληρής προπόνησης οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα ανεβάζοντας τον ημερήσιο μεταβολικό ρυθμό.

Εντατικοποιήστε την προπόνησή σας

Η αεροβική γυμναστική μπορεί να μην οδηγεί σε δυνατούς και μεγάλους μυς, ωστόσο μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας ειδικά τις ώρες μετά από την προπόνηση. Το σημείο κλειδί βρίσκεται στο να πιέζετε τον εαυτό σας. Μετά από την άσκηση μεγάλης έντασης ο οργανισμός παίρνει την «εντολή» για μεγαλύτερης διάρκειας αύξηση στον μεταβολικό ρυθμό κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης σε σχέση με τις ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Δοκιμάστε πιο έντονες ασκήσεις στο γυμναστήριο ή σύντομες περιόδους τζόκινγκ κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας.

Πίνετε αρκετό νερό

Το σώμα σας χρειάζεται να είναι ενυδατωμένο για να κάψει τις θερμίδες. Αν είστε έστω και ελάχιστα αφυδατωμένοι τότε ο ρυθμός του μεταβολισμού σας αναμένεται να μειωθεί. Σε μία μελέτη, ενήλικες που είχαν πιει οχτώ ή περισσότερα ποτήρια νερού σε μια μέρα έκαψαν περισσότερες θερμίδες από αυτούς που ήπιαν μόνο τέσσερα. Για να έχετε επαρκή ποσότητα υγρών στο σώμα σας πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επίσης επιλέξτε για σνακ φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν μεγάλα ποσοστά νερού.

Επιλέξτε τα μικρά και σύντομα γεύματα

Τρώγοντας πιο συχνά θα διευκολυνθείτε να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με αρκετές ώρες ανάμεσά τους ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ωστόσο κρατά τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση βοηθώντας να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας.

Κάντε τα γεύματά σας πιο καυτερά

Τα καυτερά φαγητά περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν να θέσουν σε γρηγορότερη λειτουργία τον μεταβολισμό. Μαγειρεύοντας λοιπόν φαγητά με ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τύπου τσίλι μπορεί να ενισχυθεί ο μεταβολικό σας ρυθμός. Η επίδραση είναι πιθανότατα προσωρινή όμως τρώγοντας συχνά καυτερά φαγητά τα πλεονεκτήματα αναμένεται να αυξηθούν.

Επιλέξτε τις πρωτεΐνες

Το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύει πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Ως μέρος της ισορροπημένης δίαιτας η αντικατάσταση ορισμένων υδατανθράκων με άπαχα τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά το γεύμα.  Επιλέξτε λοιπόν καλές πηγές πρωτεϊνών όπως το άπαχο βόειο κρέας, η γαλοπούλα, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πιείτε «μαύρο» και σκέτο καφέ

Αν είστε από τους ανθρώπους που αγαπάτε τον καφέ τότε μπορείτε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της ενέργειας και συγκέντρωσης που προσφέρει η καφείνη. Πιείτε λοιπόν με μέτρο και αξιοποιήστε ένα ακόμη από τα οφέλη του καφέ που είναι η βραχυπρόθεσμη άνοδος του μεταβολικού σας ρυθμού. Η καφεΐνη μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι και να δώσει μια μικρή ώθηση στην αντοχή σας κατά τη γυμναστική.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook