Επτά ναυάγια στην Κρήτη μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης για καταδύσεις – Τα έξι είναι στα Χανιά

Φωτογραφία αρχείου

Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως «κιβωτός» της ιστορίας της χώρας μας. Και μπορεί οι προστατευμένοι υποθαλάσσιοι χώροι, όπου βρίσκονται ναυάγια κυρίως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να «αφηγούνται» σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ωστόσο, παρουσιάζουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς οι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν μία ειδική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους απελευθερώνονται -βάσει απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού- οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων σε όλη την χώρα, με σκοπό τα ναυάγια να αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής.

Και ενώ οι καταδύσεις εισέρχονται δυναμικά στο ελληνικό τουριστικό προϊόν προμηνύοντας ενίσχυση του τουριστικού εισοδήματος, στην Κρήτη βρίσκονται 7 από τα 91 ναυάγια της Ελλάδας και μάλιστα τα 6 από τα 7 είναι στο νομό Χανίων.

Πρόκειται για το ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο «ΚΥΡΙΑΚΗ», που βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία στις 24 Απριλίου 1941 στην Σούδα.

Το πολεμικό αεροσκάφος «Βeaufighter» στην Σητεία.

Το πολεμικό αεροσκάφος «Arado Ar 196» (αράντο έι αρ), που καταρρίφθηκε από συμμαχικά αεροσκάφη κοντά στα Χανιά στις 3 Αυγούστου 1943.

Το αυστραλέζικο αποβατικό «Α6» ή «Α20» που βυθίστηκε στον Μπάλο κατά τη μάχη της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941.

Το ιταλικό πλοίο τροφοδοσίας «PIERRE LUIGI» (πιερ λουιτζι) που βυθίστηκε στην Σούδα από αγγλικά αεροπλάνα κατά τη μάχη της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941.

Το γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στο Γεράνι Χανίων κατά την Μάχη της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941.

Και τέλος το ατμόπλοιο «MINNEWASKA» (μινεγουασκα) που βυθίστηκε στο Μαράθι της Σούδας έπειτα από πρόσκρουση σε νάρκη στις 26 Νοεμβρίου 1916.

Τα 7 ναυάγια της Κρήτης

– Ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο «ΚΥΡΙΑΚΗ» – Σούδα. Μέγιστο βάθος 85 μέτρα

– Πολεμικό αεροσκάφος «Βeaufighter» – Σητεία. Μέγιστο βάθος 35 μέτρα

– Πολεμικό αεροσκάφος «Arado 196» – Χανιά. Μέγιστο βάθος 74 μέτρα

– Αυστραλέζικο Αποβατικό «Α6» ή» Α20» – Μπάλος. Βάθος 12 μέτρα

– Ιταλικό πλοίο τροφοδοσίας «PIERRE LUIGI» – Σούδα. Βάθος 33 μέτρα

– Γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος – Γεράνι Χανίων. Βάθος 8 μέτρα

– Ατμόπλοιο «MINNEWASKA» – Μαράθι Σούδας

Πηγή: neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ