Εποχικές αλλεργίες: Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μην επιδεινωθούν

εποχικές-αλλεργίες-τι-πρέπει-να-αποφε-1429033

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους

Οι περισσότερες εποχικές αλλεργίες προκαλούνται από γύρη δέντρων, αγριόχορτων ή ζιζανίων και σπόρια μούχλας, τα οποία αναπτύσσονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή έχει υγρασία.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι αναπνέουν αυτές τις ουσίες χωρίς πρόβλημα. Όταν ένα άτομο όμως έχει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα ενεργεί σαν να είναι επιβλαβής αυτή η ουσία για τον οργανισμό.

Στόχος όσων πάσχουν από εποχικές αλλεργίες είναι να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται την ένταση των συμπτωμάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων.

Ορισμένοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Φακοί επαφής

Αν έχετε μυωπία ή αστιγματισμό, καλό είναι να προτιμήσετε να φορέσετε τα γυαλιά σας αντί για φακούς επαφής όταν εκδηλώνεται μια κρίση αλλεργίας. Αν παγιδευτεί γύρη, σκόνη ή κάποιος άλλος ερεθιστικός παράγοντας στα ήδη ερεθισμένα μάτια, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

Χοντρά ρούχα

Τα ρούχα από χοντρά υφάσματα τείνουν να μαζεύουν μέσα στην πλέξη τους σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Ο καλός αερισμός ή ακόμη καλύτερα το πλύσιμο ακόμη και μετά από μία χρήση είναι ένας τρόπος να αποφύγετε την έκθεση.

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μια κρίση εποχικής αλλεργίας ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε –όπως έναν περίπατο, λίγη μουσική ή μια βόλτα στην εξοχή– για να θέσετε υπό έλεγχο το στρες (και τις ενοχλήσεις λόγω αλλεργίας).

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι άκρως επιβαρυντικό για τα άτομα με αλλεργίες. Ιδιαίτερα έντονες ενοχλήσεις προκαλεί το κόκκινο κρασί και η μπίρα, καθώς αρκετοί παρουσιάζουν ευαισθησία σε χημικές ενώσεις (θειώδη) που περιέχουν.

Κολόνιες και αρωματικά κεριά

Οποιοδήποτε τεχνητό άρωμα μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τη ρινική κοιλότητα, εντείνοντας τις ενοχλήσεις στα μάτια και τη μύτη. Αποφύγετε τις έντονες κολόνιες, τα αρωματικά κεριά, τα προϊόντα σώματος και οποιοδήποτε άλλο προϊόν αναγράφει ότι περιέχει τεχνητά αρώματα.

Χλώριο

Το κολύμπι σε πισίνα δεν είναι καλή ιδέα όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι αλλεργίες. Ακόμη και η μυρωδιά του χλωρίου, ιδιαίτερα στις κλειστές πισίνες όπου δεν κυκλοφορεί ελεύθερα ο καθαρός αέρας, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων, κατά τρόπο όμοιο με τα τεχνητά αρώματα.

onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook