Επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων

επιβεβαιώθηκε-το-τρίτο-κρούσμα-της-ευ-1470969

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε τρία.

Το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά σε έναν άνδρα από τη Βρετανία, ο οποίος βρισκόταν στο νησί της Νάξου. Πριν κάποιες ημέρες μεταφέρθηκε στην Αθήνα ως ύποπτο κρούσμα και σήμερα επιβεβαιώθηκε ως θετικό.

Υπενθυμίζεται πως ο 30χρονος οδηγήθηκε στην Αθήνα, σε ειδική κάψουλα στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο υψηλής πίεσης.

Ο άνδρας κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του εξανθήματα, ενώ εμφάνισε και πυρετό.

Βίντεο από τη μεταφορά του:

Και τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι εισαγόμενα και δεν έχει υπάρξει εσωτερική διασπορά της νόσου.

Υπενθυμίζεται πως τα άλλα δύο ήταν ένας 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία και ένας Άγγλος τουρίστας στην Κέρκυρα.

Το πρώτο σύμπτωμα για την ευλογιά των πιθήκων

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός πάνω από 38
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων.

Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Πηγή:ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook