Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: Τιμή στην μνήμη των θυμάτων από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι | Photos

επιτροπή-ειρήνης-χανίων-τιμή-στην-μνή-1087080

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Ενετικό Λιμάνι η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, αφιερωμένη στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, από την ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρηνης κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι, που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού στην προκειμένη περίπτωση.

Σήμερα, τόνισε «75 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, με τον ίδιο πάντα στόχο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.»

Σημείωσε επίσης πως «στην περιοχή μας, η τουρκική κυβέρνηση και αστική τάξη, στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στη χώρα μας. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και το πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Εντάσσει το προσφυγικό πρόβλημα στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Πληθαίνει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Γκριζάρει το Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι ενθάρρυνση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού οι δυνάμεις αυτές θεωρούν το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζουν σύνορα σ’ αυτό.

Στην πράξη, η χώρα μας με φανερές ή κρυφές διαπραγματεύσεις, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο, οδηγείται στη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι σταθερή επιδίωξη τόσο της Τουρκίας, όσο και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Αυτό δείχνει και η προχθεσινή συμφωνία με την Αίγυπτο που πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «ιστορικής συμφωνίας» καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος: Αφ’ ενός τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια να μπορούν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και αφ’ ετέρου να απομακρυνθεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, για να μην αδυνατίσει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook