Επιτροπή Αγώνα Εμπορικού Συλλόγου Χανίων: Κατάπτυστο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

επιτροπή-αγώνα-εμπορικού-συλλόγου-χα-981822

Για ένα «κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο, την  εξαφάνιση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μας κάλυψη», κάνει λόγο με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, με αφορμή τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η ανακοίνωση:

Η κοινωνική ασφάλιση ,η σύνταξη ,η δημόσια υγεία και πρόνοια είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας  το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων  ακολουθώντας τις στρατηγικές  της Ευρωπαϊκής ένωσης και με την σύμφωνη γνώμη των θεσμών , κοινωνικών εταίρων ( ΣΕΒ,ΓΣΕΕ,ΕΣΕΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ) φέρνει προς ψήφιση ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο. Στόχος η εξαφάνιση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μας κάλυψη.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κλιμακώνει την επίθεση όλων των προηγούμενων δεκαετιών στην κοινωνική ασφάλιση. Πατώντας πάνω στο αντιασφαλιστικό  οπλοστάσιο των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής ένωσης με αποκορύφωμα το νόμο Κατρουγκαλου που έβαλε σε ισχύ η κυβέρνηση του ΣΎΡΙΖΑ από το 2016.Η ασφάλιση μετατρέπεται σε συντριπτικό βαθμό από κοινωνικό δικαίωμα σε καθαρά ατομική υπόθεση. Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του  συστήματος  των τριών πυλώνων στη ασφάλιση. Παρουσιάζοντας το σαν αναπτυξιακό, δίκαιο ,βιώσιμο που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις και τις εισφορές αλλά αφορά στο σύνολο των παροχών των ταμείων και του κράτους στην περίθαλψη στην υγεία στην πρόνοια.

Πρώτος πυλώνας αφορά την δημόσια ασφάλιση η οποία είναι ήδη σε ισχύ και δίνει ήδη συντάξεις και παροχές πτωχοκομείου(αναδιανεμητικός πυλώνας)

Δεύτερος πυλώνας αφορά στην επικουρική ασφάλιση (εισφορές ασφαλισμένων )η οποία λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοπιοιτικο σύστημα( χρηματιστήριο ).

Τρίτος πυλώνας αφορά την ιδιωτική ασφάλιση (κεφαλαιοπιοιτικος πυλώνας).

Στο δεύτερο κυρίως πυλώνα κρύβεται το χτύπημα και οι κατευθύνσεις που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Εδώ η εισφορά μας δεν μπαίνει σε «συλλογικό ταμείο» αλλά λογαριάζεται αυτοτελώς σε ένα ατομικό κουμπαρά που θα τον διαχειρίζεται το κράτος χωρίς καμιά εγγύηση και θα διαμορφώνεται με τις τρέχουσες αποδόσεις στο ποσό που θα μας αναλογεί σαν ατομική σύνταξη. Δηλαδή ενώ εμείς θα καταβάλλουμε εισφορές και κόπους μιας ζωής δεν θα γνωρίζουμε το τελικό ύψος της σύνταξης. Είναι απίστευτη εξαπάτηση να προωθείται να διαλέξει ο ασφαλισμένος την βαθμίδα επενδυτικού κινδύνου  για την επικουρική του ασφάλιση .Αφού όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που βιώνουμε από πρώτο χέρι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι αυτονόητο ότι η πλειοψηφία από εμάς θα επιλέξει την χαμηλότερη εισφορά χωρίς να περιμένει στην ουσία σύνταξη όταν θα φτάσει στα όρια συνταξιοδότησης .

Ο τρίτος πυλώνας  ,μας  προτρέπει να στραφούμε προς την ιδιωτική ασφάλιση  γνωρίζοντας καλά  ότι όλα τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα έχουν στόχο την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών. Η προσφορά και η ζήτηση θα  είναι ο κανόνας που θα διαμορφώνουν και τις «παροχές» , χωρίς όμως την παραμικρή εγγύηση ,πως θα εξασφαλίζεται ο  ασφαλισμένος σε περίπτωση χρεωκοπίας της ασφαλιστικής εταιρείας .

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι όλο και λιγότερη κάθε χρόνο  προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θεωρεί δεδομένο  την κλοπή των αποθεματικών χρονιά τώρα  για να σωθούν οι τράπεζες. Θέλει να βαδίσει στις ίδιες γραμμές για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης εκτελώντας κατά γράμμα τις  κατευθύνσεις της Ε.Ε .Όλες αυτές οι κατευθύνσεις είναι προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη  στη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων σε κυρίαρχο παράγοντα για τη λειτουργεία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση που κράτησαν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων όσο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, όσο και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων. Παρόλο που έγκαιρα ζητήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια τους  να πάρουν θέση και να οργανώσουν την όποια παρέμβαση απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα  η συνειδητή αναβλητικότητα τους δεν  άφησε περιθώρια παρέμβασης και δράσης του μαζικού κινήματος  .Στην ουσία στάθηκαν απέναντι στα δίκαια αιτήματα που κατατέθηκαν για αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδοτική κάλυψη. Τελικά για άλλη μια φορά ταυτίστηκαν  πλήρως με τις πλειοψηφίες  των  συνδικαλιστικών  ηγεσιών  της ΕΣΕΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείτε σε σωστή αναπτυξιακή προοπτική.

Συνάδελφε συναδελφισα σε καλούμε να απορρίψεις τα διλλήματα και να απαιτήσουμε μαζί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν  όλοι οι αντιασφαλιστικοι  νόμοι .

Οι  αυτοαπασχολούμενοι ,οι μικροί έμποροι  και η λαϊκή οικογένεια   έχουν  ανάγκη από ένα δημόσιο υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα που να δίνει συντάξεις και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες  μας .Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας –πρόνοιας με ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .

Διεκδικούμε :

  • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
  • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Βουρλακης Νίκος

Μπινια Ιωάννα

Κανδιλιερακης Γιώργος

Μπελωνη Πηγη

Ζωγραφακης Νικος»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook