Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο Γιάννης Μαρκόπουλος – «Είχα και έχω πάντα την Κρήτη μέσα μου», δήλωσε ο συνθέτης

επίτιμος-δημότης-ηρακλείου-ο-γιάννης-1579641

Επίτιμος δημότης Ηρακλείου, λαμβάνοντας το «κλειδί» της πόλης, αναγορεύθηκε ο σπουδαίος Κρητικός συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, στη διάρκεια τελετής ανακήρυξης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Παραλαμβάνοντας το «κλειδί» της πόλης, ευχαρίστησε συγκινημένος το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο για την τιμητική βράβευση, δηλώνοντας ότι νιώθει ηρακλειώτης και ότι πάντα νιώθει χαρά όταν βρίσκεται στον τόπο που γεννήθηκε.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου στην ομιλία του, ανέφερε ότι το Ηράκλειο «έκανε το χρέος του απέναντι σε έναν σπουδαίο συνθέτη που ταξίδεψε την κρητική μουσική έξω από τα σύνορα της χώρας».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές όλων των κομμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων. Ανάμεσα σε όσους με συγκίνηση παρακολούθησαν την τελετή, ήταν ο επί δεκαετίες συνεργάτης του Γιάννη Μαρκόπουλου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, που εξέφρασε την αγάπη και το σεβασμό του στο «μεγάλο μαέστρο του» όπως τόνισε.

Την απόφαση για την απόδοση τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι στις απόψε και αύριο 4 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού») παρουσιάζεται το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του συνθέτη «Η Λειτουργία του Ορφέα».

Βιογραφικά στοιχεία για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ο Κρητικός συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, με το πολυσχιδές και υψηλής ποιότητας μουσικό έργο του, έχει κατακτήσει μια κορυφαία θέση στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, προβάλλοντάς τον σε πολλές γενεές στην πατρίδα μας και διεθνώς. Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημανθεί, η ανάδειξη στις δημιουργίες του: των πολιτισμικών αξιών της Κρήτης, στη διαχρονική της πορεία.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος -που γεννήθηκε το 1939- είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Έλαβε τα πρώτα μουσικά μαθήματα στην Ιεράπετρα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε κατόπιν στο Ωδείο Αθηνών και από το 1967 στο Λονδίνο. Ήδη το 1963 είχε βραβευθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη μουσική του στην ταινία «Μικρές Αφροδίτες» του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.

Το σπουδαίο μουσικό του έργο εκτείνεται: από το έντεχνο τραγούδι έως τις συμφωνικές συνθέσεις, και από την κινηματογραφική και την θεατρική μουσική έως την όπερα και το ορατόριο. Με τη μουσική του πρόταση, που την ονόμασε «Επιστροφή στις ρίζες», δημιούργησε ένα ρεύμα ουσιαστικής επικοινωνίας με την ζωντανή ελληνική παράδοση για την νεότερη μουσική μας.

Με τα έργα του «Ήλιος ο πρώτος» (1969) σε ποίηση Οδ. Ελύτη, «Χρονικό», «Ιθαγένεια» (1970) σε στίχους Κ. Χ. Μύρη και «Ριζίτικα» (1971) -τα τρία τελευταία με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη- εδραιώθηκαν εμπράκτως οι αντιλήψεις του για την ελληνική μουσική.. Τα έργα αυτά -όπως είναι γνωστό- υπήρξαν ένα σπουδαίο αντιστασιακό στήριγμα για τον Ελληνισμό κατά την διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Με τις μεταγενέστερες δημιουργίες του: «Θητεία» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Μετανάστες» σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, «Θεσσαλικός Κύκλος» σε στίχους Κώστα Βίρβου (όλα παρουσιάστηκαν το 1974) και με το «Οροπέδιο» (1976) σε ποίηση Μιχ. Κατσαρού, και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» (1977) σε ποίηση Δ. Σολωμού, αλλά και με άλλα ανάλογα έργα του που ακολούθησαν, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έθεσε την ανεξάλειπτη σφραγίδα του στον Νεοελληνικό Πολιτισμό. Χωρίς να σταματήσει, στα επόμενα χρόνια, να προχωρεί και σε άλλες μουσικές προτάσεις που διευρύνουν αξιοθαύμαστα την συνολική του κατάθεση, όπως η «Λειτουργία του Ορφέα» (1994), μια δημιουργία βασισμένη στα κείμενα των αρχαίων Ορφικών Ύμνων, «Ερωτόκριτος και Αρετή» (2003).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook