Επιτέλους σωστή απόφαση από το Eurogroup: 540 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα κατά του κορονοϊού

ΙΝΤΙΜΕ

Την επισφράγιση μιας σημαντικής συμφωνίας ύψους 540 δισ. ευρώ που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να οχυρωθεί δημοσιονομικά η ευρωζώνη έναντι των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την σύγκληση της Ευρωομάδας.

Μετά την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας και αφού πρώτα η λύση των κορωνο- ομολόγων πέρασε στην εφεδρεία, ανακοινώθηκε έναν σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «πύρρειος νίκη» της Ιταλίας συνίσταται στο γεγονός ότι απέκτησε πρόσβαση στους πόρους του ESM χωρίς Μνημόνιο και προαπαιτούμενα και με μοναδική προϋπόθεση τα χρήματα που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να κατευθυνθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η συμφωνία της Ευρωμάδας αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και πως η ευρωζώνης δεν θα δεχθεί κατακερματισμούς.

Ο Σεντένο είπε πως το συμβούλιο συμφώνησε σε τρία διαφορετικά δίκτυα ασφαλείας:

Το πρώτο είναι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης.

Το δεύτερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το τρίτο δίχτυ ασφαλείας είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ με την μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο όλα τα παραπάνω δίχτυα ασφαλείας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: cnngreece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ